Mit kell tudni az iPhone 12 állítólagos, franciaországi betiltása kapcsán?
Mobil

Mit kell tudni az iPhone 12 állítólagos, franciaországi betiltása kapcsán?

Szeptember 12-én a francia Agence Française Nationale des Fréquences („ANFR”) kiadott egy közleményt, amely szerint az iPhone 12 túllépi a fajlagos energiaelnyelési tényezőre (SAR) vonatkozó határértékeket.

Mit kell tudni az iPhone 12 állítólagos, franciaországi betiltása kapcsán?

Ezt persze rögtön úgy hozták le a sajtóban, hogy Franciaországban betiltották az iPhone 12-t, mert annak túl nagy a sugárzása, egyes esetekben ezt ráadásul radioaktív sugárzásjellel illusztrálva, hiába nincs szó ionizáló sugárzásról – de úgy legalább biztosan rémisztőbb és kattintást eredményező a hír. A történet persze ennél sokkal árnyaltabb, és nincsenek veszélyben sem az ilyen készülékeket használók.

Engem ez az eset arra emlékeztet, amikor annak idején megjelent a Nokia 3210-es, ami a korábbi, külső/kilógó antennás telefonok után belső, a hátlap mögött elhelyezkedő antennával rendelkezett, és emiatt itthon szóbeszédként terjedt is olyan hír, hogy Németországban betiltották a készüléket, mert túl nagy volt a sugárzása. Ez persze kissé eltér attól, hogy épp egy szabályozó ad ki ilyesmivel kapcsolatos közleményt, ráadásul a Nokia 3210 kapcsán ez már röviddel a megjelenése után felbukkant, itt meg csak évekkel később, de a vége igazából ugyanaz, tehát hogy a készülék sugárzása határértéken belüli.

A problémát valójában az okozta, hogy az ANFR mérési módszerei nem egyeznek meg a nemzetközi szabványokkal, amelyek különálló vizsgálatokat biztosítanak arra az esetre, amikor a készülék érzékeli, hogy a testünktől távol, például egy asztalon van, és így szükség esetén némileg megnöveli az átviteli teljesítményt.

Az Apple tájékoztatása alapján tehát az iPhone 12 használata biztonságos, és mindig is az volt.

Minden telefonnak meg kell felelnie az energiaátvitelre vonatkozó egészségügyi és biztonsági szabványoknak, és ez minden iPhone-modell esetében így is van. Ezeket a nemzetközi előírásokat és normákat azért vezették be, hogy szabályozza, mekkora energiamennyiséget továbbíthat egy készülék, amely közelről érintkezik az emberi testtel.

Az iPhone-okban több mint egy évtizede megtalálható a testfelismerési funkció, amely némileg megnöveli az átviteli teljesítményt, amikor leteszik a telefont, például az asztalra. Alapos nemzetközi vizsgálatok igazolták, hogy ez hatékony módszer a SAR-követelmények teljesítése érdekében. Ez az enyhe teljesítménynövekedés nem jelent problémát a SAR szempontjából, mivel ilyenkor a telefon az asztalon van, és nem a test közelében.

A francia szabályozó hatóság (az ANFR) jelenleg olyan bevizsgálási protokollt alkalmaz, amely nem veszi figyelembe ezt a testérzékelési mechanizmust, és így nem megfelelőnek értékeli ezt az enyhe teljesítménynövekedést. Ezért az Apple hamarosan kiad egy szoftverfrissítést, amely a franciaországi felhasználók számára a bevizsgálási protokollnak való megfelelés érdekében kikapcsolja ezt a funkciót. Persze ennek hátrányai is lehetnek, főleg gyenge térerő esetén.

SAR-előírások és -szabványok

Az iPhone 12 már 2020 óta van a piacon, és azóta világszerte teljesítette, sőt, sok esetben meg is haladta a SAR-ral kapcsolatos különféle rendeletek és szabványok előírásait.

Az adott készülék pontos SAR-értékeire mutató link megtalálható a Beállítások appban az Általános, Jogi információk és szabályozás opcióban az RF-expozíció menüpont alatti leírásban:

Testérzékelők

Az iPhone-ban olyan érzékelők működnek, amelyek észlelik, ha a telefon egy statikus felületen (például az asztal lapján) van, és azt nem a kezünkben fogjuk vagy a zsebünkben tartjuk. Ez a testérzékelési mechanizmus, amely több mint egy évtizede minden iPhone-ban megtalálható, a teljesítmény optimalizálása érdekében lehetővé teszi, hogy a készülék kissé megnövelje az energialeadását, ha nem érintkezik a felhasználó testével.

Az ANFR által alkalmazott vizsgálati protokoll szerint a készülékeknek akkor is meg kell felelniük a testtel való érintkezésre vonatkozó SAR-határértékeknek, amikor a testtől távol, statikus felületen vannak. Ez a döntés nincs összhangban a nemzetközi szabványokkal, amelyek különálló vizsgálatokat biztosítanak az olyan teljesítményszabályozó mechanizmusokhoz, amelyekre a szabványos SAR-tesztek nem térnek ki.

Az iOS 17.1 orvosolja majd ezt Franciaországban

Az iOS 17.1 tartalmaz egy, a francia felhasználóknak szánt módosítást az iPhone 12-höz, amellyel a telefon megfelel ennek a vizsgálati protokollnak, és akkor is csökkenti az energiafogyasztást, amikor a telefon a testtől távol, statikus felületen van.

Mivel az iPhone 12 ezt követően nem növeli a teljesítményt, amikor a készülék érzékeli, hogy nincs a felhasználó testének a közelében, mert például lerakták az asztalra, ezért azokon a területeken, ahol gyengébb a mobilhálózati jel, az antennák továbbítási energiájának csökkenése némileg alacsonyabb teljesítményt eredményezhet az ilyen helyzetekben.

Ez a cikk Mit kell tudni az iPhone 12 állítólagos, franciaországi betiltása kapcsán? itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

Kipróbáltuk a Dyson Purifier Cool™ TP07 légtisztító ventilátort – teszt és vélemény

www3.hu

Videón a Stage Manager működése az iPadOS 16 és macOS 13 Ventura operációs rendszerekben

www3.hu

A Facebook megkezdte az új Neighborhoods funkció tesztelését

www3.hu