Miért nincs még és mikor lehet végre Face ID a Mac modellek esetén?
Mobil

Miért nincs még és mikor lehet végre Face ID a Mac modellek esetén?

Az Apple már 6 évvel ezelőtt is olyan szabadalmat nyújtott be, ami arcfelismeréssel ellátott laptopról írt és a Patently Apple oldal most talált egy frisset is, ami szintén ezt az ötletet próbálja levédetni.

Miért nincs még és mikor lehet végre Face ID a Mac modellek esetén?

Hiába azonban a szabadalmak, továbbra sincs Face ID-s Mac, és úgy tűnik, hogy még egy jó ideig nem is lesz. Hogy miért? Nézzük meg!

Az új szabadalom azt írja le, hogy a kijelző tetején lévő kamerasziget tökéletes hely lenne a Face ID érzékelői számára. A helyzet azonban ennél egy kicsit bonyolultabb.

Nincs is rá szükség

2021-ben a The Wall Street Journal újságírója, Joanna Stern megkérdezte az Apple-t, hogy miért nem tettek Face ID-t a MacBook Pro M1 Pro és Pro Max chippel ellátott változatába, és azt a választ kapta, hogy a Touch ID egy jobb megoldás.

És hogy mi a helyzet a Face ID-vel? Amikor ránézek a laptopomra, látom a kameraszigetet és azon gondolkodom, hogy miért nem tudom feloldani a gépem zárolását az arcommal. Mr. Boger azt mondta, hogy a Touch ID kényelmesebb egy laptopon, mert a kezed már úgyis eleve a billentyűzet közelében van.

Ez persze Tom Bogertől, az Apple Mac és iPad marketingjéért felelős vezetőjétől egy sima elterelés, hiszen ugyanilyen könnyen mondhatnánk azt is, hogy ha a kezed a billentyűzeten van, akkor az arcod meg a kijelzőre néz.

Van azonban egy komolyabb és jogosabb probléma, ami fellép az arcalapú azonosításnál.

Kevés a hely

Az iPhone-okban és iPad Pro-kban megtalálható Face ID érzékelők sok helyet foglalnak és a MacBookok kijelzője túl vékony, hogy a jelenlegi érzékelők elférjenek benne.

Windows-os laptopok megugrották a Windows Hello segítségével az arcalapú azonosítást, azonban azt maszkokkal és videókkal is át lehet verni, ami biztosan egy olyan kompromisszum lenne, amit az Apple nem lépne meg.

Szóval amíg nem sikerül vékonyabbá tenni a Face ID komponenseit, addig nem érdemes arra számítani, hogy MacBookba kerülhet a technológia.

Egy megoldott probléma

Szerencsére az Apple aktívan dolgozik a problémák megoldásán és van már olyan nehézség, amit sikerült elhárítaniuk.

Ez pedig nem más, mint az arcfelismerés megkezdése. iPhone-odon a Face ID rögtön működésbe lép, amikor felemeled az eszközt, iPaden pedig vagy felemelésre vagy pedig egy billentyű lenyomására történik ez, ha van hozzá csatlakoztatva billentyűzeted.

Az utóbbi működhetne Mac-en is és az iPhone-os megfeleltetése lehetne mondjuk a MacBook felnyitása, de az Apple levédetett egy ezeknél sokkal menőbb megoldást, ami a Power Nap funkciót használja ki.

Ha esetleg nem emlékeznél rá, a Power Nap egy, még a Mountain Lionban bevezetett funkció, ami lehetővé teszi, hogy a Mac-ed alvó állapotban is frissítse a leveleidet, kontaktjaidat, naptáradat, jegyzeteidet, Mac App Store alkalmazásaidat és még pár apróságot.

Az ötlet az, hogy a Power Nap közben a Mac képes lenne felfigyelni arra, hogy van-e előtte arc és amennyiben erre a kérdésre igennel válaszolna, akkor fel tudná ébreszteni a gépet és a Face ID érzékelők el tudnák végezni az azonosítást.

Pusztán annak a ténynek a felismerése, hogy a kamera egy arcot lát-e, egy olyan, alacsony számítási igényű folyamat, amit simán meg tudna csinálni egy Mac akár alvó állapotban is, elég arra gondolni, hogy az iPhone kamerája is képes azonnali arcérzékelésre.

Összességében elmondható, hogy az Apple-nek a fizikai korlátokat kell megoldania és utána jöhet a Face ID-s MacBook.

Te várod már, hogy az arcoddal tudd feloldani a Mac-ed zárolását?

Ez a cikk Miért nincs még és mikor lehet végre Face ID a Mac modellek esetén? itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

The Washington Post: Nem elégséges az Airtag követés elleni védelme

www3.hu

Bloomberg: nyáron érkezik az újratervezett MacBook Pro

www3.hu

RTings: tényleg rosszabb lett az AirPods Max zajszűrése a 4E71-es firmware-rel

www3.hu