Ninebot F2 Plus rollerrel próbáltuk ki a Lokátort, valamint egy lopott roller, és egy iPhone 13 is előkerült vele
Mobil

Ninebot F2 Plus rollerrel próbáltuk ki a Lokátort, valamint egy lopott roller, és egy iPhone 13 is előkerült vele

Szép lassan teret hódít az Apple Find My, magyarul Lokátor szolgáltatása, ami lényegében azt jelenti, hogy a harmadik féltől származó eszközök is képesek használni az Apple Lokátor hálózatát. Magát a Lokátort szerintem nem kell bemutatnom, mivel mindenki tudja, hogy ennek a segítségével könnyedén megkereshetőek a hirtelen épp nem talált eszközeink.

Ninebot F2 Plus rollerrel próbáltuk ki a Lokátort, valamint egy lopott roller, és egy iPhone 13 is előkerült vele

Magát a Lokátort az elveszett tárgyaink megtalálására tervezték, tehát nem lopásra vagy rablásra, és főleg nem követésre. Erről egyébként többször írtunk már itt a Szifon.com-on, legutóbb például itt: A Lokátor és az offline keresés segítségével lett meg egy, Budapesten ellopott iPhone. Itt pedig még több cikket cikket találtok erről, de nézzük is meg, hogyan néz ki ez egy olyan eszköz esetén, mint például egy Ninebot F2 Plus elektromos rollernél, mivel a Segway / Ninebot magyarországi fogalmazója kölcsönadott nekünk egy olyan rollert, amiben ez a funkció elérhető.

Nem először van nálunk Ninebot roller, én is és Jadeye kolléga is rendszeresen használta, míg nem váltottunk másik márkára és nem maradtunk meg annál. Ez közel 3 éve volt, és azóta pozitív meglepetésemre a cég rengeteget fejlődött, így a rollerek is sokkal robosztusabbak és megbízhatóbbak lettek. A roller guru Tomival kimentünk a Margit Szigetre, hogy picit megnézzük ezt a rollert, ami lényegében egy teljesen jó ár/értékkel rendelkező elektromos roller.

Az F2 Plus-ról azt kell tudni, hogy egy nagyobb akkumulátorral érkezik és bizony 25km/h-s sebességgel kényelmesen akár 40-50km-t is meg tudunk tenni vele. A roller rendelkezik csengővel, beépített indexszel, tárcsafékkel, szóval valóban egy megfelelő minőséget képvisel, összességében azon túl hogy ez a típus nem rendelkezik rugókkal, nem igazán tudtam belekötni. Aki rövid távokra szeretne minőségi, masszív, megbízható rollert vásárolni, az az F2 Plus-szal nem tud mellényúlni.

Na de a kérdés, hogy milyen is vele az Apple Lokátor szolgáltatása. Mivel egy beépített megoldásról van szó, csak úgy nem lehet kikapcsolni. Tehát nem az van, hogy van az AirTag és kivesszük és ennyi volt, ez bizony lopás majd a tolvaj általi értékesítés után is küldi az eredeti tulajdonosnak a roller helyzetét. Ez azért is fontos, mert a roller csatolva van online az adott Segway, Ninebot accounthoz, ha ezt megtettük korábban. Tehát ha eladjuk a rollert, az eredeti alkalmazással nem lehet addig használni, ameddig mi nem töröltük a felhasználó fiókunk alól magát a rollert, és ezzel meg nem szüntettük a Lokátorban való regisztrációját.

 

Nálam egyébként a saját rolleremben is van AirTag, ezért jelzi a rendszer, hogy két roller is van az adott helyen, de lényegesebb jobb védelmet nyújt egy beépített szolgáltatás. Talán ha a teljes firmware-t felül lehetne írni, akkor lehetne ezt kikapcsolni szoftveresen, de jelenleg a legfrissebb verzióval ez nem lehetséges. Ezért is kell mindig frissíteni az eszközeinket. 🙂 Szóval Tominak mondtam, hajrá, indulj el a Margitszigeten és menj erre-arra, ő egyébként androidos telefonnal rendelkezik, tehát kizárólag a közelben lévő járókelők Apple készülékeire tudtam támaszkodni.

 

Viszonylag gyorsan a nyomára is bukkantam és a végén még a hangos keresést is bevetettem. A roller sípolással jelezte hol van, amint a 10-15m-es Bluetooth távolságba kerültem. Tehát adott esetben olyan helyen is sípolhat, ha elzárva van és nem látnánk, de hallanánk. Ez teljesen pozitív meglepetés volt.

Összességében tehát a Segway / Ninebot kifejezetten jól döntött, hogy kifizette eme szolgáltatást, és hogy így a rollereinket az Apple is védi, ha esetleg elvesztenénk vagy ellopnák, még ha az Apple mindezt nem is az utóbbira tervezte, mégis működik, ahogy az alábbi videóban Tamás Zsolt is elmeséli, hogy hogyan kerül elő a nála lévő Ninebot roller!

Az, hogy ezek éppen miért voltak lezáratlanul, vagy mik történtek velük, utólag már mindegy, ha a baj már megtörtént. Viszont az, hogy a Lokátor szolgáltatásnak köszönhetően végül simán előkerült a roller, szerintem egészen elképesztő.

A Ninebot rollerek egyébként megvásárolhatóak többek között a Roller kentaurtól, akiket kifejezetten ajánlok, mert szinte az összes Ninebotot tesztelte már a kolléga és tanácsadást is lehet kérni tőlük!

Ismét elloptak egy iPhone-t, ami az offline keresés segítségével került meg 3 hét alatt

Roberto írt nekünk durván 3 hete, hogy sajnos a tömegközlekedésen ellopták az iPhone 13 telefonját, és abban kért tőlünk tanácsot, hogy mégis hogyan kereshetné meg. Adtunk neki néhány tippet, majd pedig a kitartása segítségével megkerült a készülék, ami bő 2 héten át küldte folyamatosan a helyadatokat.

A készülék július 3-án tűnt el, és július 19-én került elő. Az eltűnése pillanatában már kikapcsolták, ami elég egyértelműen utal arra, hogy lopás történt. Bár tudjuk, manapság már teljesen felesleges egy iPhone-t ellopni, de nyilván nem az értelmiség teszi ezt meg. Az viszont még számunkra is meglepő volt, hogy a készülék még 3 hétig is képes volt a helyzetét folyamatosan elküldeni kikapcsolt állapotában. Persze ez egyfajta segítség, de nyilván tudjuk, hogy például egy társasházban mutatott helyzet esetén ez nem feltétlen lesz segítségünkre, tehát valahol szerencsésnek is kell lennünk.

Robertonak szerencséje volt, mert aki ellopta, nem tudott arról, hogy a Lokátor képes kikapcsolt állapotban is helyzetjelentést leadni, így lényegében néhány nap alatt észrevett egy mintát, mert a telefont ide-oda hordozták és ezzel idővel kiderült, hogy pontosan melyik lakásban is lehet. 2-3 hét múlva már nem igazán számít rá az, aki ellopta, hogy követik, így egyszer csak ott hagyta a lakásban és a készülék onnan küldött adatokat reggel és este is, tehát maga a készülék biztosan ott maradhatott.

(A kép illusztráció!)

Ekkor lépésre szánta el magát, becsöngetett először a szomszédba, hogy kik laknak ott, majd pedig miután látta, hogy ez nem neki való környék 👀, kihívta a rendőrséget. Ekkor már tudta, melyik lakásban lehet a telefon, de mielőtt bement volna a Lokátorral a rendőrség, kijött egy nő tört magyarral, hogy nincs ott semmi. Természetesen a rendőrök továbbra is be akartak menni, ekkor viszont a nőnek már eszébe jutott, hogy találtak egy iPhone-t 3 hete, biztos az lehet.

Végül igen, az a készülék volt, tehát 3 hét után meglett az iPhone 13, mert hát amúgy se tudtak vele mit kezdeni, mert zárolt a készülék és még hálózatra sem tudott felmenni a szolgáltatói tiltás miatt.

Nyilván szerencse, kitartás és az Apple szolgáltatásának az együttállása kellett ehhez, de öröm látni, hogy mind a roller, mind a telefon meglett végül az Apple szolgáltatásának a segítségével. Azt gondolom, érdemes elgondolkozni azon, hogy ha valami támogatja a Lokátort, lásd a Ninebot rollerek, válasszuk azt, mert sosem lehet tudni, mikor következik be a baj.

Ez a cikk Ninebot F2 Plus rollerrel próbáltuk ki a Lokátort, valamint egy lopott roller, és egy iPhone 13 is előkerült vele itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

A watchOS 10.2-vel visszatér a számlapok közötti egyszerű váltás

www3.hu

Megjelent az iPadOS 16.6.1 – két sebezhetőség javítása

www3.hu

Megjelent az iPadOS 14.4.1 – fontos biztonsági módosítások

www3.hu