Kipróbáltuk a Tesla Model 3 Highland verzióját
Mobil

Kipróbáltuk a Tesla Model 3 Highland verzióját

Amennyiben még 2013-ban azt mondtam volna, hogy szerintem 10 év múlva, 2023-ban a Tesla adja majd el a legtöbb új autót a világon, akkor biztos bolondnak tartottatok volna ezért a kijelentésemért, pedig pontosan ez történt. Amikor először vezettem egy Teslát, már akkor éreztem, hogy ez lesz az autózás jövője, és előbb vagy utóbb minden autógyártónak követnie kell ezt a forradalmian új szemléletet.

Kipróbáltuk a Tesla Model 3 Highland verzióját

Csakúgy, mint a mobiltelefonok piacán, ahol az iPhone megjelenésével egyik napról a másikra megváltoztatta a hozzáállásunkat. Ma már szinte mindenki érintőképernyős okostelefont használ, e-maileket fogad és videókat küld az ismerőseinek, függetlenül attól, hogy milyen márkájú készüléke van. Ugyanígy mára a Tesla lett az etalon az elektromos autógyártásban.

Mesterterv

Helyezzük kicsit kontextusba, hátha esetleg valaki még nem hallott volna a Tesláról. A Tesla egy fiatal autómárka, amelyet mindössze 21 éve alapítottak az amerikai Szilícium-völgyben. A környezetvédelemben élen járó Kaliforniában a cég koncepciója az volt, hogy a teljes közlekedésünket állítsuk át elektromos meghajtásúra és ezentúl nulla legyen a közlekedés károsanyag kibocsátása. Eleinte természetesen mindenki azt mondta, hogy ez lehetetlen, de Elon Musk, a Tesla vezetője és többségi tulajdonosa az elmúlt évtizedben bebizonyította, hogy az átállás a káros anyagokat kipufogó közlekedési eszközökről elektromos meghajtású járművekre nem csak lehetséges, de környezetvédelmi szempontból szükséges is. Musk 2006-ban közreadott mesterterve így szólt: „Építs sport autót. A bevételből építs egy megfizethető autót. Ennek bevételéből építsd egy még inkább megfizethető autót. Mindezek mellett nyújts nulla károsanyag-kibocsátást és elektromos meghajtást.”

Kivitelezés

A következő években a mesterterv pedig a szemünk láttára valósult meg. A Tesla nulladik (koncepció) modellje 2008-ban a Tesla Roadster volt, amelyet 2500 példányban adtak el a világ 31 országában. A Tesla a korábbi benzines sportautó, a Lotus Elise karosszériáját vette alapul és a fenntartható közlekedés életképességét paradox módon ezzel az elektromos meghajtású autóval bizonyította be.

A gazdagok és a hírességek sorban álltak az újdonságért, amely mindenféle motorhang és károsanyag kibocsátás nélkül is hihetetlen gyorsulást és dinamikát produkált. Ennek bevételéből finanszírozta a Tesla a 2009-ben bemutatott első saját modelljét, a Model S-t, amely egy elegáns négyajtós szedán.

A Model S a mai napig az egyik legkeresettebb négyajtós autó a prémium márkák kínálatában.

Etalon

A nagy méretű érintő kijelző mára szinte az összes autójában megtalálható és a gombok száma egyre kevesebb.

A harmadik modell, a Model X 2014-ben jelent meg, a híres felfelé nyíló sirály-szárnyú hátsó ajtóival.

Beteljesülés

A Tesla mesterterve 2016-ban ért el a bevallottan a szélesebb néprétegeknek szánt, olcsóbb Model 3-hoz, ami mára teljes világsikert aratott. A Model 3 és annak kissé megnagyobbított változata, a Model Y eleinte csak egy-egy piacon keltett feltűnést azzal, hogy az eladási statisztikák élére ugrott, de mára már nem csak a legtöbbet eladott elektromos autóvá vált, hanem 2023-ban a benzines autókat is megelőzve a világ legtöbbet eladott autója lett!

Az évek során a Tesla rengeteg tapasztalatot szerzett a gyártásban. Az apróbb hibákat kijavítva 2024-ben frissítette a világverő autót Highland fantázia néven. Ezt volt lehetőségünk most tesztelni.

Highland

Külső változások

Bizonyára olvasóinknak is feltűnt az utcán egyre gyakrabban előforduló új Tesla Model 3, amely új első lámpáival azonnal felhívja magára a figyelmet. Az ultra vékonyra húzott lámpatest és az azon belül található még vékonyabb LED világítás már-már egy exkluzív sportautó megjelenését kölcsönzi az új 3-as modellnek.

A korábbi változattól eltérően lekerültek az autó orráról a ködlámpák és a tolatóradar szenzorai. A lekerekített orr rész igazán dinamikussá és sportossá varázsolja az autó megjelenését, már álló helyzetben is.

Mindez természetesen jobb légellenállást eredményezett, a korábbi 0,225-ös értékről 0,219-re sikerült a mérnököknek lefaragni ezt a nagyon fontos mutatót, ami önmagában mintegy 5%-os hatótáv emelkedést tesz lehetővé a korábbi karosszériához képest. Az eddig megszokott motorok és akkumulátorok találhatók továbbra is a kínálatban, de így már az alap modell is 513 km-es hatótávot ígér (WLTP) és 6,1 másodperces gyorsulást 0-ról 100 km/órára.

Az autó hátulja, ha lehet, még dinamikusabbá változott. Az új, patkó formájú hátsó lámpatestek szintén elvékonyodtak a korábbi nagy búrákhoz képest és ezekben is egy nagyon vékony piros fénycsík világít, ami kifejezetten újszerűvé változtatja az autó megjelenését. Maga az egész lámpatest a korábban külön felnyíló, két részletű megoldáshoz képest immár egészben nyílik a csomagtér ajtóval egyszerre.

A lámpáknál talán még látványosabb hátul az eddigi Tesla logó helyett külön betűkkel kiírt, nagy méretű TESLA felirat és az új kialakítású diffúzor, amely az elegáns felirattal együtt sportautó jelleget kölcsönöz a sima Model 3-nak is.

Belső változások

A belső tér is megújult, igaz távolról nézve ugyanolyan, mint volt, azaz nincsenek sehol sem gombok, vagy más kezelőszervek, csak egy hatalmas nagy érintőképernyő, de a jövőbe mutató változások inkább a részletekben rejlenek.

Elsőre máris észrevehetjük az új formájú sportos kormányt, amely mögül eltűntek a bajuszkapcsolók, a Tesla ismét mert bevállalós lenni és szembe menni a szokásokkal. Az index a kormány bal oldalára költözött és egy-egy gombnyomással tudunk irányjelzést adni a forgalomnak. A világítás természetesen a napszaknak megfelelően automatán kapcsolódik, csakúgy, mint a távolsági fényszóró.

Az első ülések végre jóval keményebbek, mint eddig, az ülésfűtésen kívül szellőztető, hűtő berendezés is található bennük alapáron. Az egységes kialakítás kedvéért a fehér bőrülések elöl-hátul lyuggatottak, noha az új ülés hűtés funkció csak az első ülésekben érhető el.

Új a pohártartó kialakítása és a körben végigfutó Moodlight hangulatvilágítás is, de az igazán lényeges változás a megújult futómű és a módosított zajcsillapítás miatt a sokkal-sokkal csendesebb utastér, amelyben az alapáron 17 hangszórós Hi-Fi élményszerűen szól.

A nem létező műszerfal, azaz a kormány és a kesztyűtartó feletti rész új szövetborítást kapott, csakúgy, mint az ajtók belső része is. Tapintásuk kellemesen lágy, aki nem szereti a fa-, vagy alumínium betéteket, annak kifejezetten tetszeni fog ez a megoldás.

Vezeték nélküli mobiltelefon töltők

Sajátosan teslás megoldás az érintőképernyő alatt elhelyezett, két vezeték nélküli mobiltöltő hely, amely pont ott van, ahol kell, egyből működni kezd minden telefonnal, amely támogatja ezt a funkciót, anélkül, hogy bármit meg kellene nyomni hozzá. Látszik, ha üzenetet kapunk, vagy hívásunk van, de nem zavar a vezetésben, nem takar ki semmit a kilátásból, mint máshol a szélvédőre illesztett telefonok esetén, és bárhogyan is vezetünk, a készülék soha sem csúszik el a helyéről.

A másik érdekesség az ajtók alján található kis fém túlnyúlások, amelyek záródáskor bekattannak a küszöbbe és stabilan tartják az ajtót. Sokan ezt észre sem veszik, de a biztonság szempontjából ennek nagy jelentősége van: egy esetleges ütközés során az ajtó először stabilan védi az utast, majd könnyedén kinyílik.

Folyamatosan csökkenő ár

Azt gondolhatnánk, hogy nekünk itt Magyarországon felesleges egy ilyen különc amerikai autóval foglalkozni, mert biztosan nagyon drága és a szélesebb társadalmi rétegek számára úgyis elérhetetlen, de ez ma már közelről sincs így.

Egyrészt a Tesla 2,2 millió példányt adott el az előző Model 3-ból szerte a világon, amellyel egy csapásra elnyerte a legnagyobb példányszámban eladott elektromos autó címét, másrészt a feltörekvő márkák orra alá borsot törve több alkalommal is egyoldalú árcsökkentést jelentett be, magyar forintban mérve több millióval elérhetőbbé téve így az autót.

Az új modellt 17,8 millió forintért kínálja most a Tesla, jelezve, hogy 5 év használatot alapul véve más benzines, vagy diesel gépjárműhöz képest az autó alacsony áramfogyasztásával (13,2 kWh/100 km) még 3,1 millió Ft üzemanyag megtakarítást is eredményez majd 0 gramm/km CO2 kibocsátás mellett.

Ezt 20 000 km futásteljesítménnyel számolja, 571 Ft-os literenkénti árral (ami manapság még kevés is), 6,4 literes fogyasztást feltételez és az áramot 39,32 Ft-on számítja.

Aki pedig él az új Európai Uniós pályázati lehetőségekkel és a napelemek mellé még energiatárolót is szereltet az otthonába, az valóban zölden, káros anyag kibocsátása nélkül és nagyon olcsón autózhat a jövőben.

Természetesen a Teslák több ezer elektromos töltőponton is tölthetők, a saját, Superchargernek elnevezett töltőállomásain pedig 15 perc alatt akár 282 km-re elegendő energia is “tankolható” az autóba.

Vásárlás helyett bérlés

Másrészt manapság az autókat nem csak megvásárolni lehet, hanem egyre elterjedtebb a közösségi autózás számos formája is, amikor az autót használati km vagy perc alapon bérelhetjük egy-egy útra, a fenntartási költségek megfizetése nélkül.

Tesztautónkat a teslaberles.com oldalon bárki kipróbálhatja már napi 29.000 Ft-os napidíj ellenében (Model 3 2022). Egy vidéki esküvőre, vagy egy baráti wellness hétvégére nem is olyan nagy ár ez az elegáns megjelenésért. Az oldalt böngészve pedig esetleg egy nagyobb kiránduláshoz is kedvet kapunk, akár egy model Y volánja mögött.

Megpróbáltuk minél kevesebb adattal terhelni az olvasót, mert akinek nincs autója, annak keveset mond az, hogy a Tesla Model 3 továbbra is 281 lóerős és 440 nm nyomatékkal rendelkezik: ezt ugyanis érezni kell, kipróbálni, megélni. Nehéz elmagyarázni azt a különbséget is a hagyományos autókhoz képest, hogy a Tesla 70-ről, vagy 90-ről is úgy lő ki 130-ra, mintha állóhelyzetből rajtolna, maga mögött hagyva a teljes mezőnyt, amikor az autópályán véget ér egy korlátozás. Mégsem ösztönöz száguldásra, mivel egyrészt nincs előttünk örökké a műszerfalon a 250 km/óráig skálázott sebességmérő. Másrészt minden utunkon tájékoztat bennünket a rendszer arról, hogy a lehetségesnél most 15, vagy akár 50 km-rel több hatótávunk maradt volna, ha nem gyorsítunk háromszor feleslegesen, ha nem hűtünk vagy fűtünk a szükségesnél többet és így tovább.

Amikor nem az autó a lényeg

Használat közben szerzünk igazán tapasztalatot arról is, hogy egy ilyen okos autóhoz elengedhetetlenül szükséges egy okostelefon is – ugyanis a telefonunkkal tudjuk nyitni-zárni az autót. Természetesen ezt automatikusan megteszi magától, ahogy közeledünk vagy távolodunk. A telefonunkkal tudjuk elindítani a töltést, vagy előre beállítani a kívánt hőmérsékletet. Remek érzés, amikor korán reggel odasétálunk az autónkhoz, és beülünk az előre perce pontosan beprogramozott, előfűtött járművünkbe és egy szál ingben indulunk el, miközben a szomszédok sálban-sapkában kapargatják az autóik szélvédőjét, vagy törölgetik a párát az autóikban.

A gyakorlottabb felhasználók arra is ráéreznek majd, hogy nem árt előmelegíteni az akkumulátorokat sem töltés előtt, mivel ekkor sokkal gyorsabban tudunk áramot vételezni, mint dermedt állapotban. Ezekhez az apróságokhoz azonban valóban használni kell az autót, és egyik érdekesség után fedezzük majd fel a másikat.

Töltés vagy parkolás közben, munka, játék

Ami egy másik gyártónál nem szempont és nem jön azonnal, mint például a Ford Mach-e tesztünkben, ott nem lehet “semmit” csinálni a szintén nagy kijelzőn. Itt ezzel ellentétben lehet folyamatosan böngészni az internetet, ez már eleve 10 pont, ebben verhetetlen a Tesla. De vannak még beépített játékok is: az egyik például épp egy autós, ahol a gyerek az igazi kormány elforgatásával játszhat. Ez a játék pont annyira egyszerű, hogy élmény legyen elsőnek lenni és könnyű legyen elérni valamit, mint például megszerezni a képen látható Cybertruckot a garázsunkba. Ha az ember hosszú útra indul és meg kell állnia tölteni, akkor a kifogástalan töltőhálózaton túl szerintem ez is egy plusz pont.

Töltés

Apropó töltés. 50000 töltőpont áll rendelkezésünkre a világ minden pontján. Itthon 10 helyen (Győr, Sormás, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Törökbálint, Óbuda, Fót, Miskolc) vannak töltőoszlopok. Világszerte ez a legmegbízhatóbb hálózat. Felmerülhet a kérdés, hogy jó, de mennyi ideig kell tölteni? Nyilván ha messzire megyünk, akkor az útba eső töltők egyikén töltünk hosszabban. Viszont ilyen egy átlag embernél nagyjából egyszer van egy évben.

Erre szokták mondani, hogy nekem az az egy sem fér bele. Hát akkor gondoljuk át ezt még egyszer. Legtöbbször otthon tölt az ember, ahogy beáll a garázsba, természetes lesz a mozdulat, hogy töltőre teszi a kocsit. Ez 2 mp. Minden nap 100%-ról indulhatunk vagy (80%-ról a lítiumossal) és egész évben nem kell másutt töltenünk. Így ha összehasonlítjuk egy átlagos emberrel, aki legalább havonta egyszer megáll tankolni, akkor ha a leggyorsabb 5 perccel számolunk, akkor is 60 percnél tartunk éves szinten, a Teslánál pedig kétszer 20 perc és legyen mondjuk 250 alkalom, amikor otthon töltőre rakjuk, akkor is az +8 perc. Tehát összesen 48 percet töltöttünk töltéssel – vagyis összességében kevesebbet, mint egy benzines vagy dízeles járműnél.

Vezetési élmény

Amennyiben elvonatkoztatunk egy pillanatra attól, hogy ez egy elektromos autó, és a meghajtásától függetlenül hasonlítjuk össze vetélytársaival, akkor maga a vezetési élmény az, ami páratlan.

Kezdve onnan, hogy nincs gyújtás, nincs motorhang, nincs kuplung, itt még sebességváltó kar sincs. Sem a megszokott helyen, sem a kormányon nem találunk fokozatválasztó kart. Az érintőképernyőn megjelenik egy csúszka, aminek a segítségével kijelölhetjük, hogy előre kívánunk menni, vagy hátra. Ez a választási lehetőség is eltűnik, ha elindulunk, mivel egyszerűen nincs is rá szükségünk. Amint megállunk, újra megjelenik az ábra, hogy Parking fokozatba válthassunk, de mindez olyan magától értetődően, hogy elkezdünk azon gondolkodni, hogy eddig miért foglalt egy el teljes ülőhelyet a váltó az autók közepén, amikor meg lehet ezt oldani egy érintéssel is. Csakúgy, mint a telefonunk érintőképernyőjén, amely esetében a felület egy része az egyik esetben gomb, máskor képernyő, attól függően, hogy milyen alkalmazást használunk éppen.

Utasként is élmény az utazás. Egyrészt a legkisebb modell is meglepően tágas, másrészt a hátsó utasoknak is rendelkezésükre áll középen egy nagy méretű érintőképernyő. Itt személyre szabhatják a körülöttük lévő hőmérsékletet, vagy videókat nézhetnek a beépített Netflix vagy YouTube segítségével, esetleg játszhatnak az előre telepített videójátékok egyikével. Ezeket a funkciókat viszont az első napokban, hetekben talán észre sem fogjuk venni a panoráma üvegtető miatt: az autó tetejét alkotó üveg olyan mesés kilátást nyújt elöl és hátul egyaránt, hogy egész új dimenziókat fogunk megtapasztalni.

Az önvezető képesség

Az autó önvezető képességéről még nem is beszéltünk. Ez legyen talán egy következő teszt tárgya, a jelenlegi megoldás nem ért el még átütő sikereket. Viszont Amerikában elérhető a 12.3-as verzió már nagyságrendi előrelépést jelent. Kíváncsian várjuk, hogy hozzánk is megérkezzen és tesztelhessük.

Apróságok

Természetesen magától kapcsol be az ablaktörlő is, ha elered az eső. Addig fel sem tűnik a bajuszkapcsoló hiánya, amíg nem szembesülünk itt is azzal, hogy bár jó volt az eddigi módszer, de ma már teljesen felesleges. A szoftver és az érzékelők megoldják ezt helyettünk. Sőt, arra is gondoltak, hogy az ablaktörlő lapátok egészen az A-oszlopig tisztára törlik a szélvédőt. Így nem marad ott a vezető oldalon egy jó 5 cm-es széles koszos felület, mint az összes többi autóban.

Ugyanígy hiába keresnénk a klasszikus légbeömlő nyílásokat az utastérben, hogy magunkra irányítsuk a meleg, vagy éppen a hideg levegőt. Ezek a rostélyok megszűntek, illetve a levegő körös-körül mindenünnen csak úgy észrevétlenül árad körülöttünk, egyenletesen elosztva a beömlő levegőt. Ennél a csodálatos megoldásnál is az az érzésünk támad, hogy vajon miért nincs ez így megoldva már évtizedek óta minden autóban. Miért kellett nekünk tekergetni, irányítani, szabályozni azt, ami olyan egyszerűen működik magától is egyetlen gombnyomásra?

Néhány bevásárlást követően az is természetessé válik, hogy a telefonunkkal messziről felnyitjuk az első, az egyéb járműveknél ugye motortérként funkcionáló, de itt 88 literes csomagteret, és belepakoljuk a kezünkből a táskákat. Esetleg felnyitjuk a hátsó csomagtartót és beleállítjuk a két szélébe azokat a szatyrokat, amiből kifolyna valami, hogyha eldőlnének.

Köszönjük a teslaberles.com-nak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a tesztautót.

Ez a cikk Kipróbáltuk a Tesla Model 3 Highland verzióját itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

Ridley Scott rendező gondolatai az Apple “1984” című reklámfilmjéről

www3.hu

Nyugodj békében iMac Pro – az Apple megszünteti a típust

www3.hu

Megjelent az iPadOS 15.2 – appok adatvédelmi jelentése, Digitális hagyaték, pár új funkció és hibajavítások

www3.hu