Mobil

Kimagasló negyedéves Apple-eredmény, vegyes képpel

Az Apple múlt héten hozta nyilvánosságra 2023 Q2 üzleti negyedévének (naptári 2023 Q1) eredményeit. Az iPhone-t viszik, mint a cukrot, a Szolgáltatások üzletág is hasít, de a többi hardvereladás azért annyira nem fényes.

Apple Store

Mivel mind a mobiltelefon, mind a számítógépeladások világszerte komoly visszaesést mutattak, ezért az Apple-től sem vártak el annyira kimagasló eredményt, mint korábban. Bár az Apple az Apple, és mindenkinél nagyobb árréssel dolgozik, óvatos várakozás előzte meg a negyedéves eredmények nyilvánosságra hozatalát.

A számok azonban magukért beszélnek. A negyedéves forgalom 94,8 milliárd dollár, a nyereség 24,16 milliárd dollár volt, az egy részvényre eső nyereség pedig 1,52 dollár. Ezek a számok ugyan valamivel alacsonyabbak, mint az egy évvel ezelőtti hasonló negyedéviek, de még így is meghaladták az elemzői várakozásokat, amelyek 92,96 milliárd dollár és 1,43 dollár voltak.

Mivel a cég értékesített darabszámot már egy ideje nem hoz nyilvánosságra, csak bevételi adatokat, azért nézzük meg a főbb üzletágak teljesítményét:

• iPhone: 51,33 milliárd dollár (48,84 milliárd elemzői várakozás)
• Mac: 7,17 milliárd dollár (7,80 milliárd elemzői várakozás)
• iPad: 6,67 milliárd dollár (6,69 milliárd elemzői várakozás)
• Viselhető eszközök, Otthon és kiegészítők: 8,76 milliárd dollár (8,43 milliárd elemzői várakozás)
• Szolgáltatások: 20,91 milliárd dollár (20,97 milliárd elemzői várakozás)

Tim Cook vezérigazgató a következőket mondta el az eredmény kapcsán:

Örömmel jelentjük, hogy a Szolgáltatások és az iPhone-eladások a márciusi negyedéves ciklusok valaha volt legjobb eredményét hozták a gazdasági környezet kihívásai ellenére, és a használatban lévő aktív eszközök száma is új rekordot döntött. Továbbra is hosszú távra fektetünk be, és értékeink által vezetve azon az úton járunk, hogy 2030-ig karbonsemleges termékeket állítsunk elő és ilyen ellátási láncot hozzunk létre.

Luca Maestri pénzügyi vezető hozzátette:

A cash flow 28,6 milliárd dollár plusz volt, míg 23 milliárdot adtunk vissza részvényeseinknek. Az Igazgatótanács hozzájárult, hogy 90 milliárd dollár értékben vásároljunk vissza részvényeket.

A számítógépeladások világszerte komoly csökkenést szenvedtek el, ez alól az Mac sem volt kivétel. Az elemzés szerint több mint 40 százalékkal csökkentek az eladások.

Összességében elmondható, hogy az Apple a versenytársakhoz hasonlítva kimagasló eredményt ért el. Az IDC felmérése szerint a mobiltelefon eladások világszerte 14,6 százalékkal csökkentek, az iPhone csak 2,3 százalékkal csökkent. Ebből kifolyólag a piaci részesedése 20,5%-ra nőtt.

Mobiltelefonpiac

Mivel az Apple vezető terméke az iPhone, ezért amíg ezen termék eladása ilyen jó, a cégnek is jól fog menni. Persze nem szabad elhallgatni a Szolgáltatások üzletág bevételi rekordját sem, amivel a cég próbálja csökkenteni bevételeinek hardver-függőségét. Jó irányba haladnak, amíg ez a két üzletág ilyen eredményt ér el, a cég továbbra is nyomtatni fogja a pénzt.

Ez a cikk Kimagasló negyedéves Apple-eredmény, vegyes képpel itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

Elérhető az első iOS 15.3, iPadOS 15.3, watchOS 8.4, tvOS 15.3 és macOS Monterey 12.2 béta

www3.hu

Az Apple bemutatta az AirPods 3-at – vízállóság, térbeli hangzás, MagSafe, jobb akkumulátor idő

www3.hu

Az új Apple TV 4K, a Thread és a CHIP projekt

www3.hu