Fejünkön az új generációs, okos, indexelős Lumos bukósisak rollereseknek és bringásoknak
Mobil

Fejünkön az új generációs, okos, indexelős Lumos bukósisak rollereseknek és bringásoknak

A Lumos bukósisakról nem először írunk itt a Szifon.com-on, kedvenc kiegészítőnk az elektromos rollerrel való napi ingázáshoz, nyári kikapcsolódáshoz, vagy éppen az ismerősökkel való találkozáshoz. A Lumos bukósisak nagyot fejlődött az elmúlt 1 évben és még télen érkezett meg az új generációs, indexszel és lámpával felszerelt verzió.

Fejünkön az új generációs, okos, indexelős Lumos bukósisak rollereseknek és bringásoknak

Eddig a belépő okos Lumos bukósisak csak hátsó indexszel volt felszerelve, azonban mostantól elöl és oldalt is látszik az indexelési szándékunk, és változott a design is. Egy sokkal robosztusabb és biztonságosabb termékkel találkozhatunk, így akiknek az eddigi Lumos sisakjuk volt, azoknak is érdemes váltani az új generációra, ami nem mellesleg elég jól néz ki.

Ahogy a fenti képen is látszik, kapott egy beépített “üveget” is, ami véd minket a bogaraktól vagy egyéb felverődő portól, kavicsoktól. Ez teljesen az orrunkig lehúzható, és az esőben is kényelmesen használható. Ez az egyik olyan újdonsága a sisaknak, ami miatt rögtön beleszerettem. Nappal nyilván a napszemüvegünket használjuk, de éjjel nagyon sokszor hiányzott egy sima átlátszó szemüveg. Persze lehet venni ilyesmit a Decathlonban pár ezer forintét, de mindig elhagytam.

Ezt csak le kell húzni és máris védve vagyunk a fenti problémáktól. Folyóparton folyton használom a bogarak miatt, de úton is az autó közlekedés mögött is jól jön a por ellen, főleg a forró nyári napokon.

Ahogy látszik is, a Lumos nem aprózta el a világítást a sisakon hátul középen, elöl pedig középen és mindkét oldalt világítunk nem is picit, nincs olyan jármű, ami ne látna minket sötétben. Az indexnek köszönhetően pedig kényelmesen tudjuk jelezni, melyik irányba mennénk, ami most már nem csak hátulról, hanem oldalról és elölről is látszik

Ezen kívül fejlődött a védelem is. A ksh.hu adatai szerint átlagosan 1300-1500 bringás baleset történik éves szinten. Ebben persze csak a komolyabbak vannak benne, ahol rendőrt vagy mentőt is kellett hívni, tehát az nincs benne, hogy Te elesel egy kanyarban, vagy éppen megcsúszol az úton, vagy jön egy kellemes bukkanó a magyar utakon. Ez történt velem is és a korábbi bukósisakommal, amikor egy bukkanó miatt fejre estem és “arcon” csúsztam néhány métert a betonon, ekkor mentette meg először az arcomat a bukósisak, amit láthattok a baleset után képen is:

(Ha nem a sisak, akkor az arcom lett volna az aszfalton és jött volna úgy le, ahogy a bukósisakról a műanyag réteg.)

Amennyiben most veszünk bármilyen Lumos bukósisakot, már MIPS védelemmel is el van látva. Ha lezuhansz a biciklidről, rolleredről a földre, olyasmit csinálsz, amit nem akarattal teszel… elfordítod a fejed. Ez rendkívül fontos információ, mert ezt ösztönösen és minden alkalommal megtesszük, még akkor is, ha elüt egy autót vagy jön egy akadály. Nem frontálisan ütközöl a homlokoddal, hanem kerülöd a fenyegetést. Jelenleg a sisakok általában egyenes ütés ellen védenek, de az átlós / oldalsó szögben érkezőkkel szemben már kevésbé.

A MIPS (MULTI-DIRECTIONAL IMPACT PROTECTION SYSTEM) egy többirányú ütközésvédelmi rendszer. A rendszer egy speciális kialakításon alapul, amely elszigeteli a felső héjat a puha belső béléstől, így a két rész közvetlenül nem kapcsolódik egymáshoz. Ütközés vagy súrlódás közben a héj átveszi a lendületet és finoman el tud mozdulni, így alkalmazkodik az ütközés típusához.

A belső rész a helyén marad, megakadályozva a sisak elmozdulását és az érzékeny területek szabaddá válását. Ez különösen fontos ismételt földet érő fej, ferde irányból érkező ütés vagy nagy szögben történő esés esetén – meredek ereszkedés vagy magasból való zuhanás esetén.

Egyszóval nem csak a plusz designt, hanem védelmet is kapunk az új generációtól, ami persze alkalmazáson keresztül vezérelhető és frissíthető is. Az appon belül meghatározhatjuk, hogy hogyan világítson vagy villogjon a sisak, illetve akár az Apple Watch segítségével indexelhetünk is. Alapjában véve a kormányra rögzített irányjelzővel lehet vezérelni a sisakot, tehát a kormányról tudunk balra vagy éppen jobbra indexelni. Ezen kívül a kormányon lévő vezérlő egy beépített giroszkópot is tartalmaz, ami az alkalmazáson belül finomhangolható és beállítható úgy, hogy fékezésre felvillanjon a sisak féklámpája is. Tehát a mozgás irányát alapul véve akár féklámpaként is használható.

Konklúzió

Alapjában véve az indexes bukósisakok nem éppen esnek az olcsó kategóriába, azonban nem 1 évre vesszük őket, hanem 4-5 évig velünk vannak, tehát ha az ár/értéket és még a védelmet is nézzük, nem is kérdés, hogy érdemes-e egy jobb bukósisakra költeni. Arról nem beszélve, hogy az indexeléssel nem csak saját védelmünket alapozzuk meg, hanem sokkal jobban veszünk részt az egész közlekedésben és mások életét is megkönnyítjük és megvédhetjük. Nem is tudom, hány alkalom volt már, amikor utólag egy-egy autós megállt mellettem és említette, hogy mennyire jó ez a sisak és látszik az index is, így kell csinálni!

A Lumos Ultra és több Lumos bukósisak kipróbálható személyesen a E-TWOW elektromos roller hivatalos bemutatótermében vagy megvásárolható a weboldalon. Mindkét esetben használhatjátok a SZIFON10 kupon kódot, amivel 10%-os kedvezményre tehettek szert. Nézzétek meg a színeket, kialakításokat, típusokat ezen a linken.

Ez a cikk Fejünkön az új generációs, okos, indexelős Lumos bukósisak rollereseknek és bringásoknak itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

Megjelent az iOS 14.3 – AirPods Max támogatás, Fitness+, fejlesztések és hibajavítások

www3.hu

Megjelent a watchOS 9.4 – az Apple orvosolta az ébresztések véletlen kikapcsolását

www3.hu

Nézd meg kiterjesztett valóságban a hivatalos AirTag kiegészítőket

www3.hu