Az Apple bemutatta a 2024-es iPad Pro modelleket: M4 processzor, vékonyabb design és tandem OLED-kijelző
Mobil

Az Apple bemutatta a 2024-es iPad Pro modelleket: M4 processzor, vékonyabb design és tandem OLED-kijelző

2023-ban nem frissült az iPad Pro generáció, cserébe jókorát ugrott hardverben 2024-re: az Apple nem aprózta el a készülék frissítését, ennyi pénzért jelenleg tényleg a maximumot kapjuk.

Az Apple bemutatta a 2024-es iPad Pro modelleket: M4 processzor, vékonyabb design és tandem OLED-kijelző

Az új iPad Pro egyik hatalmas újdonsága a benne lévő nem is M3, hanem már rögtön M4 chip, a cég lényegében itt mutatta be az új generációs processzorát, amit természetesen a későbbi termékpaletta is megkap majd. Az új processzor mellett OLED-kijelzőt, és minden idők legvékonyabb készülékházát kapjuk meg, minimális súllyal.

Az M4 processzor és az AI

Nem igazán számítottuk rá, hogy az Apple bemutatja az M4-es processzort, de végül az iPad új technológiájának köszönhetően muszáj volt nekik egyet lépni, és az M3 helyett M4-et pakolni az új táblagépekbe. Számos szempontból hatalmas lépés ez a processzor. A cég szerint akár 50%-kal gyorsabb processzor sebességet, 4x gyorsabb grafikus sebességet biztosít, valamint 100 GB/másodpercről 120 GB/másodpercre növeli a memória sávszélességét az M2-vel szemben. Az új grafikus motor már hardveresen támogatja 8K H.264, HEVC, ProRes és ProRes RAW formátumokat, így végre ezen a készüléken is vághatunk ekkora felbontásban videót megfelelő sebességgel.

Fontosabb információk az új M4 processzorról:

A második generációs 3 nanométeres technológiára épülő M4 chip energia­felhasználása még hatékonyabb, és egész napos üzemidőt nyújt. Az akár négy nagy teljesítményre optimalizált és hat energia­takarékos maggal rendelkező CPU olyan komplex feladatokat is simán teljesít, mint a nagy számításigényű videoeffektek azonnali hozzáadása 4K-s videókhoz.

Az M4 chip új generációs GPU-architektúrájával még gyorsabb a renderelés, és – most először – hardveres gyorsítású sugárkövetésre is képes az iPad. Így a profi alkalmazásokban és a játékokban hihetetlenül élénkek és valósághűek a fények, az árnyékok és a tükröződések.

hardveres AV1-gyorsítású, továbbfejlesztett Media Engine motorral energia­takarékosabb a nagy felbontású videók lejátszása.

Akár öt 4K-s ProRes-videostreamet játszhatsz le és szerkeszthetsz. A komplex 3D-s tartalmak renderelésétől a nagy grafikaigényű utómunkákig a legkomolyabb feladatokat is gond nélkül bevállalhatod – a stúdiódban és a külső helyszíneken egyaránt.

Az M4 Neural Engine-je felpörgeti az AI-alapú munkákat, és továbbfejleszti az iPadOS gépi tanulási képességeit. A másod­percenként akár 38 billió műveletre képes M4 chip elképesztő gyorsaságának köszönhetően például egyetlen koppintással elkülönít­heted egy 4K-s videó egyik szereplőjét a háttértől a Final Cut Pro-ban, vagy automa­tikusan, valós időben kottázhatod le a zongorán lejátszott dallamot a StaffPaddel.

Beszélgessük az AI-ról – ha az iPad Airnél már elolvastad, nyugodtan görgess tovább

Az AI-t sokan nem értik, mert régebben sokkal egyszerűbb volt az, hogy ha jobb egy processzor, akkor gyorsabban tudjuk szerkeszteni a képeinket. Na jó, de manapság már mindent egyetlen gombnyomással is megtehetünk, rányomva a varázspálca ikonra és azonnal sokkal szebbek lesznek a képek.

Na de mi alapján? Mi az, ami szerint a gép tudja, hogy úgy a kép jobb lesz és nem rosszabb? Ez bizony az AI, a mesterséges intelligencia, ami korábban több millió kép alapján megtanulta, hogy bizonyos körülmények között a képet hogyan lehet javítani egyetlen gombnyomással. És persze folyamatosan tanulja is, minden egyes alkalommal, amikor fotózunk egyet, az AI tanul. Megtanulja, hogy macska van a képen, hogy hol a fókusz, eltünteti a hátteret, és így tovább… Egyszóval az AI nem csak arról szól, hogy lefordítunk egy szöveget, hanem arról, hogy “láthatatlanul” segíti a munkánkat.

Az Apple már 2017-ben tudta ezt, amikor az iPhone X mellett bemutatta az új Apple A11 Bionic chipet, mely az első Neural Engine-t is tartalmazta, amivel a cég elindult a mesterséges intelligencia avagy az AI felé. Tehát azóta folyamatosan tanulnak ezek a chipek és évről évre csak azt vesszük észre, hogy jobbak és gyorsabbak lesznek az iPadOS rendszer bizonyos “egy gombos műveletei”.

Minden évben fejlődik a chip és gyorsabban és jobban dolgozza fel azokat az adatokat, amik évről évre sokkal többek is, sokkal jobb kamerát kapunk, több információt adunk az eszköznek, többet kommunikálunk, jobb fotókat készítünk stb… Ezeket mind fel kell dolgozni a másodperc törtrésze alatt és ezért rendkívül érdekes az AI, és fontos az életünkben! Ezért nem lehet csak úgy elhagyni, és az Apple nagyon jól tudja, hogy ha az AI nem dolgozik megfelelően vagy gyorsan, akkor egy termék semmit sem ér – lásd az alábbi videót:

(Direkt odatekertem, de 9:36-tól érdemes nézni, vagy akár az egész videót, mert az AI-ról szól.)

Nézzétek meg, egy egyszerű feladatot adtunk ki a rendszernek, hívd fel Aaront. Az AI megnézi a névjegyzéket, kiválasztja a megfelelő kontaktot és hívja is. Legalább ennek 1 másodperc alatt kéne lennie, nem pedig több mint 10-nek… Ilyen amikor a chip vagy éppen az internet másik oldalán lévő feldolgozás nem megfelelő, és bizony ezért mondja az Apple évről évre, hogy mennyit fejlődött az AI. Mert lehetne ilyen is, mint a videóban, de ezt ők biztos nem adnák ki.

Új fejlett tandem OLED-kijelző

A forradalmi tandem OLED technológiára épülő Ultra Retina XDR-kijelzőnek rendkívüli a teljes kijelzős fényereje és egyedülálló a precizitása. Két OLED-panel együttes fénye szolgáltat fantasztikus megvilágítást és extrém dinamika­tartományt. Tehát végeredményben a dupla OLED-panelnek köszönhető, hogy megmaradt az 1000 nites fényerő (HDR-ben 1600 maximum) és persze az elképesztő kontraszt és részletesség.

Így ír róla az Apple:

Az Ultra Retina XDR-kijelző ezredmásodpercesnél is nagyobb precizitással képes szabályozni minden egyes képpont színét és fény­sűrűségét, ezzel új szintre emelve az XDR-képminőséget. Mozgó tartalmak megjelenítésénél pedig még gyorsabban reagál.

A nagy pontossággal megvilá­gított fénypontok valósághűbb képeket eredményeznek, és precízebben ábrázolják a vissza­vert fényt. A lélegzet­elállító HDR-tájképek, textúrák és tónusok így még élénkebbek és élet­szerűbbek lesznek.

2 000 000:1 kontrasztarány szolgáltat mélyebb feketéket az extrém dinamika­tartományhoz. Az eredmény: tűélesen ragyogó csillagok, hihetetlen részlet­gazdagság félhomályban és árnyékban.

A most debütáló nanotexturált üveg egyaránt tökéletes a kifinomult színkezelést igénylő profi munkákhoz és a szélsőséges fényviszonyok melletti használathoz. A nanométeres pontossággal kiképzett felületű nanotexturált üveg a környezeti fény szétszórásával még jobban csökkenti a tükröződést, ugyanakkor változatlan képminőséget és kontrasztot nyújt.

Érdemes még megemlíteni a sugárkövetés (ray tracing) támogatást, mely egy kifinomult technológia, és a megfigyelő helyzetén alapuló, valós idejű sugárkövetés módszerét használja a kép kiszámításához. Ennek köszönhetően rendkívül hű szimulációt valósít meg, a fizika törvényeinek megfelelő visszaverődéseket, fénytörést és általános megvilágítást kapunk, és bizony rendkívül sok játék támogatja már ezt PC-n. Az Apple ezt a Diablo Immortallal demózta, de nézzétek meg ezt a videót és a benne lévő fényeket, amik valós időben változnak és a márvány golyón minden tükröződik. Elképesztő!

Kinézet és kialakítás

Az Apple idén nagy hangsúlyt fektetett a megváltozott kinézetre is. Azért ne reméljünk olyan hatalmas változást, de bővelkedünk újdonságokban ezen a téren is. Talán az első és legfontosabb a vékony design, ami minden idők legvékonyabb Apple termékét jelenti, és ez tényleg elképesztő. Ezzel együtt csökkent a súly is, ami hasonlóan pozitív, de azért én ennek annyira nem örülök, mert megint az akkumulátor kapacitását áldoztuk fel ezen a oltáron.

Ugyanúgy 1 napos működést kapunk, pedig csökkent a processzor energiaigénye és az OLED miatt a kijelzőjé is. Ezért az Apple inkább csökkentette az akkumulátor méretét és még vékonyabb terméket kaptunk, holott egy 3 napos üzemidő minden bizonnyal sokkal nagyobbat szólt volna.

Áthelyezték a kamerát is, most már fekvő tájolású ultraszéles látószögű előlapi kamerát kapunk rivaldafény funkcióval. Tehát a kamera követ minket videóhívás alatt, vagy ha újabb személy jön a képbe, akkor mindketten látszunk. Nézzétek meg a videót.

Egyéb tudnivalók

Az iPad Pro is megkapta a Wi-Fi 6E-t, használhatunk akár 6K-s nagy felbontású külső kijelzőket, most már csak eSIM támogatás van, tehát fizikai SIM-kártyát nem lehet belerakni. 12 megapixeles széles látószögű kamerával rendelkezik a hátulján, viszont már nincs rajta az ultraszéles látószögű kamera, tehát a 2 helyett 1 kamerával rendelkezik a hátoldal. A szokásos USB-C / Thunderbolt csatlakozást is megkaptuk USB-4 támogatással. Ezek mellett ugyanúgy ott van még a Face ID, a 4 hangszóró, és persze az 5G támogatása is.

Természetesen támogatja az új Apple Pencil Pro-t, az első és második generációs Apple Pencilt viszont nem, csak az USB-C-set. Az Apple Pencil Pro-ról ebben a cikkben írtunk korábban.

A 2024-es iPad Pro M4 induló ára 499.990Ft, azonban ha az 1TB-os vagy nagyobb verziót szeretnénk, mert tényleg Pro felhasználók vagyunk, akkor már 799.990Ft-ot kell leszurkolni, ám gyorsabb, több maggal rendelkező M4-es processzort kapunk ilyenkor, és már választhatunk nanotexturált üveget is, valamint a 8GB helyett 16GB memória is részese lesz az életünknek. Vannak tehát előnyei a nagyobb tárhelynek is, igaz, itt már egy elég drága táblagépről beszélünk.

Ez a cikk Az Apple bemutatta a 2024-es iPad Pro modelleket: M4 processzor, vékonyabb design és tandem OLED-kijelző itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

Újítások az iOS 17.2 negyedik bétájában: alapértelmezett értesítéshang és még sok más

www3.hu

Ezek az újítások kerültek az iOS/iPadOS 16.2 első bétájába

www3.hu

Egy Flipper Zero-val értesítésekkel lehet bosszantani az Apple felhasználókat

www3.hu