Vendég blogger: Apple Vision Pro – más szemmel
Mobil

Vendég blogger: Apple Vision Pro – más szemmel

Az Apple már évek óta fejleszti a Kisegítő lehetőségeket a készülékei esetén, hogy azokat gyakorlatilag bárki könnyen és kényelmesen tudja használni. Persze egy-egy új termék megjelenése egyúttal új kihívásokat is magával hoz, és ez kifejezetten igaz akkor, ha olyan termékkategóriáról van szó, ami korábban még nem létezett az Apple-nél.

Vendég blogger: Apple Vision Pro – más szemmel

Nemrég Viktornak mutathattam meg a Vision Pro-t, aki látássérültként eleve teljesen más nézőpontból vette szemügyre az eszközt, ezért egyúttal arra is megkértem, hogy írja le a tapasztalatait, hogy utána azt mások is elolvashassák, mert sokan szerintem elképzelni sem tudjuk, hogy a számunkra teljességgel mindennapos dolgok milyen nehézségeket jelenthetnek egyes embertársaink számára. Lássuk, mit gondolt Viktor a Vision Pro-ról!

Új technológia, új lehetőségek

A nevem Erdős Viktor és látássérült vagyok. Nem titkolt célom volt, hogy kipróbálhassam egyszer az Apple új termékét, a Vision Pro-t. Erre most lehetőségem nyílt és ezért köszönet a Szifon.com csapatának!

Nem csak személyes érdeklődés vonzott, hanem szakmai okok is, ugyan is látássérült személyeket oktatok informatikai eszközök használatára az Elemi Rehabilitációs Szolgáltatás keretében. Az már a 2023-as WWDC-n is egyértelmű volt számomra, hogy vak emberek számára a Vision Pro – legalább is jelen formájában – értelmezhetetlen lesz. Talán, ha kiforrottá válik a technológia és egy megbízható, stabil AI-támogatást kap objektum-felismeréssel, akkor érdemes lesz újból elővenni a témát, de csak ha az árazás is hozzásimul a megfizethetőbb szegmenshez. Azonban elképzelések születtek bennem arról, hogyan segíthetné az eszköz egy gyengén- vagy aliglátó személyt.

Egy látássérültségnek sok fajtája van, így könnyen lehet, hogy például egy kamera segítségével, aminek képét egy kijelzőn látjuk, sokat tud segíteni a mindennapok során, hisz a kontraszt, szín, fényerő szabályozásával erősíthetjük azokat a szegmenseket, amik a látáscsökkenés által kiestek, emellett a különböző távolságra lévő objektumok egy síkra kerülnek, a kijelző síkjára, így jobban felismerhetővé válnak a távolabbi dolgok is.

Fontos kiemelni, hogy nem minden látássérülés támogatható meg érdemben ilyen módon!

A személyes szembetegségem bekövetkezésekor elkezdtem gondolkozni, hogyan tehetnék egy képernyőt a szemem elé, és ehhez egy VR-szemüveg, amibe egy telefont lehet behelyezni, jó kiindulási pont volt. Sajnos a minőség és a torzítás több hátrányt hozott, mint hasznot, de éreztem, hogy jó nyomon haladok.

Első benyomások a Vision Pro-ról

Miután felkerült a fejemre, két szó jutott eszembe. Nehéz, kényelmes. Nem mehetünk el a tény mellett, hogy 600 grammos súlyával nem nevezhető könnyűnek, de a fejpántnak és az archoz simuló szivacsnak köszönhetően mégis kényelmes. A súlya pár perc alatt megszokható, legközelebb pedig a levételkor fogunk emlékeztetőt kapni, hogy milyen súlyú szerkezetről van szó, mert a nyakunk erősen hátra fog húzni pár percig.

Az 1-2 perces kéz és szem kalibráció után használatra kész volt az eszköz, és kétségem sem volt afelől, hogy ez az, amire vártam. A minőségi képernyők és kamerák, szoftveresen megtámogatott összhatás elhozta azt, amit kerestem. A szemvezérlés, a két ujjal csippentve történő elem aktiválás természetes és kényelmes vezérlést tesz lehetővé. A jelenleg elérhető és marketingelt lehetőségek valóban ígéretesek és hihetetlen élményt ad, akár az oktatásban, akár munkában, akár csak egy film nézésekor. A hangszórói olyan tökéletességgel hitették el a mozi hangzás élményét, hogy még most is nehéz elhinni, hogy nem egy nagy terem hangrendszeréből szólt, pedig a helyiség mérete, amiben voltam, már önmagában kizárta ezt a tényt. Valóban nem mindennapi élmény a használata és el tudja varázsolni az embert!

Vision Pro kontra látássérülés

Ahogyan várható volt, nem ment minden simán, de erre számítottunk is. Első generációs termék révén a szoftveres lehetőségek korlátozottak és nincsenek meg azok a kiforrott lehetőségek, megoldások, mint amik például már az iPhone-ok részét képezik. Emellett ez egy extrém, nem mindennapi teszt volt, mivel természetesen nem a látássérült személyek az elsődleges közönsége ennek a terméknek. Ennek ellenére a vártnál több lehetőséget találni a Beállítások > Kisegítő lehetőségek menüpontban.

Az én első problémám természetesen az volt, hogy nem tudtam elolvasni a szövegeket. Ezt speciális, receptre felírható lencsékkel, amikről itt már szó esett és a megjelenéssel kapcsolatos beállítások időigényes finomhangolásával lehet javítani. Sem lencse, sem fél napnyi idő nem állt rendelkezésre, így külső segítséggel navigáltam. A Vision Pro képe ki volt tükrözve egy MacBook Pro-ra, így kívülről is lehetett követni, hogy mit látok, így pedig felolvasásra került, hogy melyik gomb micsoda. A nagyobb problémát viszont az jelentette, hogy a kurzor nem ott volt, ahová néztem. Ennek köszönhetően nem tudtam kiválasztani, amit szerettem volna.

Hogy ezt megértsük, a szemek mozgásának szimmetriáját kell jobban megismernünk. Ahogy a szemünket mozgatjuk és ránézünk valamire, az szinkronban történik és pontosan ugyanoda tekintünk mindkét szemünkkel. A szemet érintő egyes betegségek vagy a műtétek következtében felléphet aszimmetria a tekintetben vagy a mozgásban. A Vision Pro jelen esetben azt a szememet vette dominánsabbnak, amivel semmit nem látok, így bár a másik szememmel ránéztem egy elemre, a rendszer picit jobbra és két sorral lentebb helyezte a kurzort. Van lehetőség kiválasztani, hogy csak az egyik szemed figyelje és ne mindkettőt, de valamiért a kiválasztott szem esetén nem sikerült kalibrálni a készüléket. Ilyenkor ugyanis a szemmozgást újra kell kalibrálni. Korlátlan idő esetén lehetett volna még próbálkozni ennek beállításával és akár a többi kisegítő lehetőségek funkciót is szemügyre venni. Be lehet úgy állítani az eszközt, hogy a fej mozgásával vagy ujjunk mutatásával válasszon ki egy elemet, így ha a szemvezérlés sehogy sem működne, ezekkel is lehet próbálkozni. A VoiceOver képernyőolvasó is bekapcsolható, bár értelemszerűen kizárólag angol nyelven tud felolvasni, mivel a rendszer is kizárólag angol nyelven használható. Ebben az esetben a korona tekerésével tudunk léptetni az elemeken. AssistiveTouch, Kapcsolóvezérlés is elérhető, bár ezek főként a végtaghiánnyal rendelkező felhasználókat tudják segíteni. Arra most nem szántunk időt, hogy ezek működését végignézzük a Vision Pro esetében, de aki tud angolul, annak Siri is rendelkezésére áll. Beállítások kapcsolása és alkalmazások megnyitása esetén hasznos lehet.

Konklúzió

Én nagyon bizakodó vagyok az új termékkategória kapcsán, és hiszem, hogy a jövőben bővülnek a lehetőségek, kiküszöbölik a gyermekbetegségeket, és olyan új funkciók kerülnek fejlesztésre, amik már kifejezetten a speciális helyzetben lévő személyek segédeszközként való használatára is alkalmas lehet. Lelkes vagyok és hiszem, hogy olyan kapuk nyílnak majd meg, amikre most még nem is gondolunk.

***

Szeretnéd te is kipróbálni, milyen élményt ad a Vision Pro?

Előzetes időpontfoglalás mellett, az eszköz jelenlegi elérhetősége miatt kvázi jelképes összegért cserébe lehetőséget kínálunk rá Budapest belvárosában, hogy te is megnézhesd! Ehhez írj nekünk egy emailt a [email protected] címre Vision Pro Experience tárggyal, és egyeztetünk egy időpontot. A lefoglalt időpont csak az adott személyre érvényes, újabb személynek saját időpont kell, de igyekszünk megoldani, hogy egyszerre jöhessetek, ha a saját jelentkezésedkor ezt jelzed! Ha egy ismerősöd már járt nálunk korábban, hivatkozz rá, és ha kiürül egy időpont, akkor hamarabb veszünk sorra téged.

Ez a cikk Vendég blogger: Apple Vision Pro – más szemmel itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

Új MacBook Air, MacBook Pro, iPhone 13 és Apple Watch Series 7 pletykák

www3.hu

The Verge: nem lesz Apple processzorral rendelkező, 27″-es iMac

www3.hu

Az iOS-ről kezdőknek: az iPhone állapotjelző ikonjai és szimbólumai

www3.hu