Carlinkit 5.0 – vezeték nélküli adapter a csak vezetékes CarPlay-t támogató fejegységekhez
Mobil

Carlinkit 5.0 – vezeték nélküli adapter a csak vezetékes CarPlay-t támogató fejegységekhez

Egy korábbi cikkünkben már szót ejtettünk egy CarPlay-adapterről, amellyel egy androidos fejegységet tehetünk CarPlay-képessé, vagy akár tabletből készíthetünk CarPlay-kijelzőt az autónkba, ha egy eleve CarPlay-es fejegység beépítése nem lett volna költséghatékony.

Carlinkit 5.0 – vezeték nélküli adapter a csak vezetékes CarPlay-t támogató fejegységekhez

Ha viszont már van CarPlay-es fejegységünk, de az csak vezetékes kapcsolaton keresztül képes a CarPlay-re, akkor előbb vagy utóbb kényelmetlenné válhat, hogy folyamatosan be kell dugni hozzá a készüléket. Erre kínál megoldást a Carlinkit 5.0, amivel vezeték nélkülivé tehetjük az egészet.

Az Apple még a 2014-es Genfi Autószalonon – a Bluetooth kihangosítók és FM transzmitterek korában  – jelentette be a CarPlay-t, mellyel az autózás felhasználói élményét szerette volna forradalmasítani. Sajnos mind a mai napig a legtöbb autógyártó nem fordít kellő erőforrást arra, hogy egy igazán jól működő, modern felhasználói felületet nyújtson a vásárlóinak.

Ahogy teltek-múltak az évek, a legtöbb autóban megjelent az Android Auto és a CarPlay támogatás, de a magyar nyelvi támogatás hiányában a magyarországi felhasználók többsége főként csak navigációra (Google Maps, Waze, Apple Maps) és zene streamingre (Spotify, Apple Music, YouTube Music, podcast hallgatás) használja a szolgáltatást.

Mivel az én autómban csak vezetékes CarPlay van, az évek alatt azt vettem észre, hogy a kezdeti lelkesedés után a rövidebb utakra már nem használom a szolgáltatást – mert kényelmetlen folyamatosan a telefonnal bajlódni. Bár némely autómodell esetében extraként közben már elérhetővé vált a vezeték nélküli CarPlay funkció is, a gyártók többsége nem a lehetőséget látta a funkcióban, hanem inkább a problémát. Nem vállalták azt a kockázatot, hogy egy vezeték nélküli technológiát támogassanak.

Vezetékes CarPlay esetében is rengeteg véletlenszerű probléma adódik, melyre még a márkaszerviz sem rendelkezik megoldással. Nálam például télen, -5 fok alatt gyakran előfordult, hogy nem indult el a CarPlay, csak miután az autó bemelegett és újra lett indítva. A telefon szoftverfrissítése után pedig gyakori jelenség volt, hogy a CarPlay kijelzője egyszerűen szétesett addig, amíg a telefont újra nem indította az ember.

Tavaly nyáron azonban úgy alakult, hogy egy bérelt autóval (ShareNow Mini, ami már Wigo néven érhető el) egy hosszabb utat kellett megtennem – ami autó már támogatta a vezeték nélküli CarPlay-t. Ekkor tapasztaltam meg, hogy milyen kényelmes lenne, ha a saját autóm is tudná ezt a funkciót.

Jadeye kolléga korábbi cikke alapján rögtön adta magát megoldásként a Carlinkit 5.0, amely ígérete szerint Bluetooth-on keresztül támogatja a csatlakozást.

Mit találunk a dobozban?

Az egyszerű doboz tartalmazza a Carlinkit adaptert, egy USB-C és egy USB-A kábelt is:

  • A Carlinkit 5.0 eszközt (méretek: 4.29 x 1.22 x 7.59 cm; 27.22 g)
  • 1 db USB-C USB-C kábelt (25 cm)
  • 1 db USB-C USB-A kábelt (25 cm)
  • Használati útmutatót

A Carlinkit első használata

Az autót tedd gyújtásra, a Carlinkit adaptert csatlakoztasd a megfelelő kábellel az autó CarPlay-t (vagy Android Auto-t) támogató portjába és várj néhány percet. Ha esetleg ki lenne kapcsolva, akkor a telefonon kapcsold be a Wi-Fi-t és a Bluetooth-t.

Bluetooth-on csatlakozz az eszközre, az autód kijelzőjén pedig válaszd ki a telefonod nevét, és már működik is.

Innentől kezdve arra kell csak figyelned, hogy a telefonon a Bluetooth mindig be legyen kapcsolva.

Beállítások módosítása, firmware frissítése

A beállításokat az eszköz beépített webszerverén keresztül lehet a legegyszerűbben módosítani. Ehhez először is csatlakozz a Wi-Fi-n keresztül az AutoKit_D2 hálózatra, a jelszó itt alapértelmezetten 12345678. Ezután a Safariban nyisd meg az alábbi címet: http://192.168.50.2

Tapasztalatok

Az elmúlt hónapok tapasztalata alapján úgy gondolom, hogy a Carlinkit 5.0 egy régóta várt funkciót pótolt számomra. A telefonom az esetek többségében automatikusan csatlakozott a Carlinkit CarPlay-hez.

Azonban akinek az autóján található másodlagos kijelző is – amely a CarPlay alapján jelenít meg adatokat – az számítson arra, hogy ez a funkció nem fog működni a Carlinkit adapterrel, mivel az eszköz az autó fejegységénék csak egy video jelet továbbít.

Összegezve

Ha valaki sokat autózik, nagyban megkönnyíti a sofőr életét, hogy nem kell folyamatosan bedugni a készüléket ahhoz, hogy működjön a CarPlay. A Waze folyamatos használatával pedig a gyorshajtási csekkekre is kevesebb esélye van az embernek.

Amennyiben tehát az autónk fejegysége csak a vezetékes CarPlay-t támogatja, akkor azt most nagyjából 25.000 Ft-ból vezeték nélkülivé tehetjük, és ez az összeg tartalmazza a jelenleg akciós árú Carlinkit adaptert a hozzá szükséges kábelekkel együtt.

Ez a cikk Carlinkit 5.0 – vezeték nélküli adapter a csak vezetékes CarPlay-t támogató fejegységekhez itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

Hosszú várakozás után itt az új Mac mini M2 és M2 Pro chipekkel

www3.hu

Megjelent a tvOS 15.5.1 és a HomePod Software 15.5.1 – egy hanglejátszási hiba javítása

www3.hu

Hamarosan jobb élményt nyújtanak majd a Google alkalmazások

www3.hu