Korlátozásokkal, de pár napig működött egy havidíjas iMessage app Androidon
Mobil

Korlátozásokkal, de pár napig működött egy havidíjas iMessage app Androidon

Az iMessage a megérkezése, tehát már az iOS 5 óta csak az Apple készülékein érhető el. Ez abban az esetben lehet bosszantó, ha a másik fél androidos készüléket használ, hiszen akkor neki nem tudunk iMessage-et küldeni, az elküldött üzenet vagy SMS-ként, vagy MMS-ként megy át ilyenkor.

Korlátozásokkal, de pár napig működött egy havidíjas iMessage app Androidon

Ezért jellemzően valami köztes opciót választunk, legyen az Facebook Messenger, WhatsApp, Viber, Signal, Telegram, és még lehetne sorolni ezeket. Az RCS szabvány támogatása valamelyest segíthet majd ezen, de attól még nem fogjuk tudni kihasználni az iMessage által kínált, összes lehetőséget. Időnként azonban felbukkannak köztes megoldások, de ezek sosem tartanak sokáig. Így járt a napokban a Beeper Mini is.

Hivatalos iMessage app továbbra sincs Androidra

Mivel az Apple továbra sem biztosít iMessage appot Androidra, így mintegy külön “műfaja” van a kamu iMessage-appoknak, amelyek vagy csak az adott felhasználó adatait szipkázzák be, vagy pedig egyszerűen pénzlehúzásként működnek, valódi funkcionalitás nélkül, hiszen kereslet egyértelműen lenne az ilyesmire, és sok scammer ráharap a mások átverésével könnyen megszerezhető pénzre.

A Nothing Chats

Aztán ott vannak azok a megoldások, amelyek tényleg működnek – de ezek is lehetnek problémásak, illetve sosem tartanak sokáig. A november közepén felbukkant Nothing Chats-nél például úgy oldották meg a dolog működését, hogy az adott felhasználót gyakorlatilag egy szerverfarmon üzemelő Mac mini szolgálta ki, és az adott Mac minin volt az illető Apple ID-ja beléptetve, és az andoidos készülékén futó kliens app ezzel a Mac minivel kommunikált.

Ez nyilván kifejezetten aggályos, hiszen így az üzemeltető hozzáférhet az adott Apple ID-val folytatott összes beszélgetés tartalmához. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az egyébként végponttól-végpontig titkosított üzenettovábbítás csak az adott Mac miniig van titkosítva, és előfordult még az is, hogy utána az andridos készülék már bármiféle titkosítás használata nélkül beszélgetett a saját szervereikkel, gyakorlatilag kiszivárogtatva útközben az üzenetek tartalmát.

Ezen aggályok miatt a Nothing Chats bétáját a fejlesztő röviddel később felfüggesztette, és az appot is leszedte a Google Play-ről.

A Beeper Mini

A legújabb megoldás, a Beeper Mini viszont teljesen másképp működött.

A fejlesztői képesek voltak visszafejteni az egész protokollt, beleértve, hogy hogyan is regisztrálható egy mobilszám az Apple-nél az iMessage-hez, hogyan küldhető egy üzenet közvetlenül az Apple szerverei felé, és így tovább. Persze ettől függetlenül azért korlátozásokkal is számolni kellett, nem volt minden funkció elérhető.

Ez pedig azt is jelentette, hogy mivel az üzeneteket maga a készülék kezeli, közvetlenül az Apple szervereivel kommunikálva, így nincsenek meg azok az adatvédelmi problémák sem, amelyek egy szerverfarmon üzemeltetett Mac mini vagy bármely más, hasonló megoldás esetén elkerülhetetlenek. (Itt azért még érdemes megemlíteni, hogy egyébként a Beeper korábbi verziója is egy távoli Mac használatával működött.)

Már nem működik

A dolog azonban nem volt hosszúéletű: az Apple nagyjából 3 nappal később a jelek szerint már meg is találta a módját, hogy hogyan zárhatja ki a Beeper Minit a szervereiről.

Az Apple várhatóan abban az esetben is tett volna a dolog működése ellen, ha azt a Beeper Mini fejlesztői teljesen ingyen kínálják a felhasználók számára, de az pláne súlyosbító tényező, hogy havi 2 dolláros előfizetéssel indult a dolog. Jogilag jó kérdés, hogy pontosan minek tekinthető majd mindez, mert a fejlesztők azt is állítják, hogy az implementációjukhoz nem az Apple által írt kódot használtak fel, de az szintén nem segíti a helyzetet, hogy még nyílt forrással is közzé akarták tenni mindezt.

Hogyan tovább?

Az egész helyzeten a legtöbbet az segítene, ha az Apple maga tenné elérhetővé Androidra az iMessage-et – de mivel ez egy vonzó funkció, így könnyen arra ösztönözheti az adott vásárlót, hogy a következő készülékét már az Apple-től vásárolja meg, így valahol üzletpolitikai háttere is van, hogy nem elérhető.

Addig viszont maradnak az ilyen, jobb esetben ténylegesen, még ha csak ideig-óráig is működő megoldások – és persze a számtalan scam, amelyek persze bármely ilyen hír felbukkanásakor tömegesen áraszthatják el az androidos alkalmazásboltokat.

Mi ezekből az aggályokból adódóan nem javasoljuk ilyen appok telepítését az androidos felhasználók számára, célszerű inkább valami más, ismert, köztes platform használata.

Ez a cikk Korlátozásokkal, de pár napig működött egy havidíjas iMessage app Androidon itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

Overviewer: használd az iPhone-od dokumentumkameraként a Zoomban

www3.hu

WWDC22 június 6-tól, továbbra is online: iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9, tvOS 16, macOS 13

www3.hu

Három egyedi Apple Watch számlap és azok automatikus beállítása helyszín vagy idő alapján!

www3.hu