A liquiddetectiond daemon naplózhatja, ha a Mac folyadékot érzékel az USB-C csatlakozóban
Mobil

A liquiddetectiond daemon naplózhatja, ha a Mac folyadékot érzékel az USB-C csatlakozóban

A macOS Sonoma 14.1 megjelenésével egy új daemon is került a rendszerbe, liquiddetectiond névvel, ami a háttérben figyeli az USB-C portokat és a nevéből adódóan folyadék érzékelésére hivatott.

A liquiddetectiond daemon naplózhatja, ha a Mac folyadékot érzékel az USB-C csatlakozóban

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy ez bármely, a macOS Sonoma 14.1-et futtató gépen is ugyanúgy működni fog, vagy pedig csak az új, M3-as modelleken lesz elérhető, mert elképzelhető, hogy hardveres támogatás is szükséges hozzá, de az is lehet, hogy passzív jelek alapján is képes érzékelni a folyadék jelenlétét. Mindenesetre ezt tesztelni értelemszerűen nem célszerű.

Az iPhone-ok és iPadek esetén már évek óta megtalálható egy hasonló megoldás, ott a készülék értesíti is a felhasználót, ha folyadékot érzékel a Lightning- vagy USB-C portban, és hogy emiatt a töltés letiltásra került a készülék károsodásának megelőzése érdekében (sajnos az Apple támogatási szócikkében csak angol nyelvű képek vannak a magyar szöveg ellenére):

“Analóg” folyadékérzékelő a jelenlegi készülékek többségében is megtalálható, több helyen is: gyakorlatilag egy kétrétegű, papír alapú indikátorról van szó, amit ha folyadék ér, akkor az alsó rétegében található piros festék feloldódik, és maradandóan elszínezi a felső, száraz állapotában fehér réteget. És mivel ez teljességgel analóg megoldás, a készülék és a tulajdonos nem is értesül az esetleges folyadék jelenlétéről, az csak utólag derül ki.

Az alábbi képen például az iPhone 14 Pro SIM-kártya tartójában található indikátor látható, amely folyadék miatt már pirosra színeződött:

Ezek ugyanakkor nem tekinthetőek kvázi perdöntőnek: az ugyanis már a múltban is előfordult, hogy például a szokásosnál magasabb levegő-páratartalom is képes volt azokat elszínezni.

A Mac-ek esetén a macOS Sonoma 14.1-ben megtalálható kód ugyanakkor a jelek szerint csak elemzést végez, de (jelenleg?) nem értesíti a felhasználót.

Noha az Apple valamikor elérhetővé tehet a Mac esetén is egy ezzel kapcsolatos értesítést, a 9to5Mac azt tippeli, hogy a daemon által gyűjtött adatok igazából a szerviztechnikusok számára segíthetnek majd eldönteni, hogy az adott Mac jogosult-e díjmentes javításra, hiszen a folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes – de például az AppleCare+ fedezetet nyújt még erre is.

Ez a cikk A liquiddetectiond daemon naplózhatja, ha a Mac folyadékot érzékel az USB-C csatlakozóban itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

Elérhető az ötödik iOS 14.5, iPadOS 14.5, watchOS 7.4, tvOS 14.5 és macOS Big Sur 11.3 béta

www3.hu

iKiegészítők.hu: húsvéti 15%-os kedvezmény minden kiegészítőre!

www3.hu

Holnap itt a rendes Black Friday az iKiegészítőknél!

www3.hu