iPhone 15 Pro és 15 Pro Max teszt és vélemény
Mobil

iPhone 15 Pro és 15 Pro Max teszt és vélemény

Picivel több mint 1 hete jelentek meg az új iPhone-ok, az iPhone 15 és iPhone 15 Pro modellek, ezek közül most az iPhone 15 Pro Max kerül most szóba részletesebben, mert az kapta a legtöbb újdonságot és azt teszteltük az elmúlt 1 hétben.

iPhone 15 Pro és 15 Pro Max teszt és vélemény

A szokásos éves ráncfelvarrás keretében az iPhone 15 Pro modellek új kamerát, új titán készülékházat és persze gyorsabb processzort kaptak, ezek közül a titán ház és kamera az, ami kiemelendő, a gyorsabb processzort viszonylag kevesen fogják érezni. Na de vágjunk is bele az iPhone 15 Pro tesztbe, és nézzük meg, mit kapunk idén az Apple-től.

Mikor érdemes váltani az iPhone 15 Pro-ra vagy Pro Max-ra?

Nem meglepő, hogy iPhone 14 Pro-ról talán egyáltalán nem. 🙂 1 éves távlatban senkinek sem kell váltania, nem kötelez erre az Apple, azok fognak váltani, akik szeretnek új telefonnal élni évről évre. Azonban iPhone 13 Pro-ról vagy régebbi készülékről már sokkal több újdonsággal találkozhatunk, tehát érdemes váltani.

Egyrészt azért, mert 2 év alatt már az akkumulátor kapacitása is csökkent annyit, hogy észrevehető a különbség, de 2 év alatt fejlődött is annyit a processzor és az akkumulátor kapacitása, hogy érezzük a különbséget. Ezen kívül akik 13-ról, vagy régebbi készülékről váltanak, kapnak új, kisebb kávát, könnyebb készüléket, magasabb kijelző fényerőt, új Dynamic Islandet, funkció gombot, és akkor még a kamera fejlődésről nem is beszéltünk, tehát a 2 éves váltás már indokolt lehet sok szempontból, de szerintem igazából 3 év után éri meg telefont váltani.

Új titán ház – saját vélemény

Összességében érezhetően könnyebb lett a készülék és szerintem kényelmesebb a fogása is. A titán ház persze nem teljesen titánból van, csak részben az, de persze így is érezhetően másabb a készülék és a fogása.

Ami viszont rögtön szembetűnő, az az új, kontúrozott élek a legvékonyabb szegélyekkel, tehát a létező összes iPhone-nál vékonyabb kávával.

Nem lett ugyan nagyobb a kijelző de kisebb lett a káva, ezért még jobban néz ki szemből a készülék.

Összességében kifejezetten tetszett a titán ház, a kényelmesebb használatával, remélem, a következő iPhone-ok és iPadek is megkapják majd ezt az újdonságot.

Idén a kijelző a káván kívül nem változott, tehát az iPhone 14 Pro szériánál bemutatott kijelző kapjuk meg, mely nappali fényben akár 2000 nites fényerőre is képes. A ProMotion technológia változó frissítési gyakoriságot tesz lehetővé másod­percenként 10 és 120 frissítés között. Amikor ki­emel­kedő grafikai teljesítményre van szükségünk, egyenletesen, intelligensen növeli a frissítési frekvenciát, máskor viszont csökkenti, hogy spóroljon az aksival. Természetesen itt is elérhető a mindig bekapcsolt kijelző és a Dynamic Island is.

Új processzor, új lehetőségek a játékok terén

Nekem rögtön feltűnt a Pro jelzés, ami arra enged következtetni, hogy jövőre az iPhone 16 nem ezt a processzort fogja megkapni, hanem csak az A17-et. Idén egy ütős processzor frissítést kaptunk az Apple-től, nem is akármilyet.

A legnagyobb újítás a GPU, tehát a grafikai chip, mely bizonyos alkalmazásoknál, de leginkább játékoknál tesz szert előnyre, de mielőtt rátérnénk, nézzük a száraz adatokat:

  • Az Apple Silicon új generációja, a teljes lapkában változásokkal, áttörést jelentő új GPU-val.
  • Az iparág első, 3 nanométeres chipje.
  • A 19 milliárd tranzisztornak az elemei mindössze 12 szilícium atom szélesek.
  • 6 magos CPU, kettős teljesítmény és négyes hatékonyság.
  • 16 magos neurális motor, akár kétszer gyorsabb, mint korábban. Akár 35 billió művelet feldolgozása másodpercenként.
  • Dedikált ProRes, Pro Display motorok, és AV1 dekóder motor. Ami azt jelenti, hogy ezekhez a szoftveres vagy hardveres dolgokhoz specifikusan el van különítve a processzoron egy rész, így gyorsabban dolgozza fel az adott adatfolyamatokat.

Emellett ott van a processzorban az új USB-3 kontroller, és akkor itt megemlíteném az új USB-3-as (USB-C) aljzatot is. Most már ezen keresztül töltünk vagy kommunikálunk a készülékkel. Ez akár 10Gbps sebességre is képes USB-3-as kábelen keresztül.

A fenti rövid videóban láthatjuk, ahogy az Apple bemutatja a különböző részeit a processzornak, melyek dedikáltan állnak rendelkezésre az egyes szoftveres megoldásokhoz. Például az élethű fényekhez avagy Ray Tracinghez.

Ez az Apple GPU-k történetének eddigi legnagyobb átalakulása. Az A17 Pro a korábbiakét magasan felülmúló grafikai teljesítményével teljesen új fejezetet nyit az iPhone-chipek történetében.

A hihetetlenül részletgazdag környezetekkel és még valósághűbb karakterekkel a mobilos játékok lenyűgözően mutatnak és teljesen magukkal ragadnak. Az iparágban egyedülálló gyorsaságával és hatékonyságával az A17 Pro külön sebességkategóriát teremt.

Én kifejezetten várom 2024 elején a Divisiont, de már a Diablo Immortalnál is láthattuk, mennyire fejlett a mobil játék technológia az Apple részéről. Bárcsak a Diablo IV is ilyen jól sikerült volna. 🤷🏻‍♂️

Szóval izgatottan várom az új GPU-t kihasználó játékokat, de ezek szerintem csak jövő év közepén fognak befutni.

iPhone 15 Pro és 15 Pro Max kamera teszt

Minden évben frissül az iPhone kamerája, és minden évben a top 3-ban van, még ha nem is az első helyezést éri el. Mondhatjuk, ha mobilról van a szó, a legjobb kamera az iPhone Pro készülékekben található meg. Ezért is ajánlott a sima (tehát nem a Max) iPhone 15 Pro is az idén, mert a rendkívül jó minőségű iPhone 14 Pro kamera rendszerét kapta meg idén.

Milyen újdonságokkal találkozhatunk idén, ha csak a kamera rendszert vesszük alapul iPhone 15 Pro készülékeknél?

Az első és talán legfontosabb az új 5x-ös optikai zoom. Ennek sokan nem tulajdonítanak akkora újdonságot, de összességében rendkívül hasznos frissítés, főleg portréknál, de én kifejezetten szerettem a videózásnál is, mert rendkívüli felvételeket lehet készíteni a segítségével.

Azt hiszem, a felső kettő rövid videóból rögtön kiderül, miért fontos a zoom tartomány és miért is vásárolunk zoom lencséket fotózáskor vagy videózáskor. A mélységélesség egy nagyon fontos dolog, és ugyan pár évvel ezelőtt az iPhone 11 Pro-nál a széles látószög volt a menő, most az Apple ismét a zoom lencsékhez nyúlt, nem is akárhogy: a tetraprizmás megoldás rendkívül jó lett, igaz, az – méreteiből adódóan – csak iPhone 15 Pro Max-nál érhető el.

Szóval az első újdonság, amit az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max tulajdonosok is észrevesznek, hogy 3 féle “objektívvel” rendelkezünk: 24mm, 28mm és 35mm. Eddig ugye csak kettő volt az iPhone 14 Pro esetén és kettő van az iPhone 15 esetén is. Ez a fő kamera, ami 48MP, ƒ/1,78 rekesz, és lett egy 1,2-szeres és 1,5-szeres optikai zoomunk, ami nem képkivágás.

Mostantól több – 24 mm-es, 28 mm-es és 35 mm-es – lencse közül választhatsz alapértelmezett opciót a fő kamerához. És mindehhez semmilyen pluszkiegészítőt nem szükséges magaddal vinned – ebben rejlik a műveleti alapú fotófeldolgozás ereje.

A Photonic Engine felturbózza a portréidat. Gyönyörű részleteket, valósághű színeket, nulla zárkésleltetést és akár kétszer jobb teljesítményt kínál félhomályban. És már a portréid is lehetnek Live Photók.

Portré módban folyamatosan zoomolva közelíthetsz rá a témádra, hogy megtaláld a tökéletes zoomarányt. Ráadásul utólag is átteheted a fókuszt az egyik szereplőről a másikra.

Azon kívül, hogy a videónál látszik, mekkora a különbség egy 5x-ös zoomnál a mélységélesség terén, fotónál is impozáns nagyítást érhetünk el. Íme egy összehasonlítás egy sima iPhone 13 és iPhone 15 Pro Max 5x zoomja között.

A Photonic Engine nem csak portréfotózásban remekel. A megnövelt dinamikatartománynak köszönhetően Éjszakai módban mostantól tisztábban láthatod a témádat sötétebb környezetekben.

Az új Log-kódolással még sokoldalúbb a ProRes-formátum, így még nagyobb teret és rugalmasságot kínál az utómunka során a fényeléshez és effektezéshez.

Az iPhone 15 Pro az első okostelefon, amely támogatja az ACES-t, a legnagyobb filmes produkciókban is használt, Academy Color Encoding System névre hallgató globális színszabványt. Már bele is vághatsz életed filmjének megrendezésébe.

A Photonic Engine nem csak portréfotózásban remekel. A megnövelt dinamikatartománynak köszönhetően Éjszakai módban mostantól tisztábban láthatod a témádat sötétebb környezetekben.

Az új Log-kódolással még sokoldalúbb a ProRes-formátum, így még nagyobb teret és rugalmasságot kínál az utómunka során a fényeléshez és effektezéshez.

Az iPhone 15 Pro az első okostelefon, amely támogatja az ACES-t, a legnagyobb filmes produkciókban is használt, Academy Color Encoding System névre hallgató globális színszabványt. Már bele is vághatsz életed filmjének megrendezésébe.

Ezek voltak azok a funkciók, amiket mindkét készülék kamerája tud, tehát az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max is. Azonban van egy újdonság, amelyre kizárólag az iPhone 15 Pro Max képes, mégpedig 5x-ös optikai zoom.

A felső képet egy iPhone 13-mal készítettem, aminek alapjában véve nincs optikai zoomra képes kamerája, az alsó képet pedig az iPhone 15 Pro Max 5x-ös zoomjával. A két készülék egymás mellett volt, tehát ugyanazt a másodpercet örökítettem meg. Valljuk be, sosem árt egy zoom kamera, bárki bármit is mond, bár kérdés, mire használjuk a készüléket. Nyilván ha nem fotózunk vagy videózunk ilyen fajta témákat, akkor nem kell, de ahogy a fenti videókon is láttuk, jól jöhet.

Aztán készítettem képet az iPhone 14 Pro Max 3x-os zoomjával és mellé raktam természetesen a 15 Pro Max-ot is.

Itt is jól látszik a különbség a 3-szoros és az 5-szörös nagyítás között, tehát akik 14 Pro-ról váltanak, bizony kihasználhatják ezt a zoom tartományt.

A lencse alá komplex üvegszerkezetet – egy szupermodern tetraprizmás optikát – építettek be, amely négyszer veri vissza a fénysugarakat. Ennek köszönhetően a fény hosszabb utat tesz meg ugyanabban a térben, jelentősen megnövelve a kamera fókusztávolságát.

A tetraprizmás szerkezetet egyedülálló, saját fejlesztésű háromdimenziós szenzormozgatásos optikai képstabilizáló és automatikus élességállító modul támogatja, amely mindhárom irányban képes elmozdulni. Eddigi legfejlettebb stabilizálórendszerük a korábbinál kétszer több mikrokorrekciót végez. Az iPhone 12 Pro-hoz képest például 2x nagyobb zoomtartományunk van már.

Végül, de nem utolsó sorban készítettem egy videót is, amiben a kamerák között váltogatok – azért szerintem elképesztő, hogy ez mennyire gyorsan és jól működik, és bizony itt is számít a zoom tartomány, a sima kamerával semmit sem lehetne látni.

Szandival egyébként elmentünk egy zárt térbe is fotózni, hogy megnézzük, sötétebb körülmények között hogyan teljesít a zoom kamera. Nos, itt már akadtak problémák, sajnos az iPhone előszeretettel használja inkább a középső kamerát, ami jobb ƒ-értékkel rendelkezik, mint a zoom kamerák a sötétebb körülmények között. Viszont azért így is impozáns fotókat lehet elérni az iPhone 15 Pro Max-szal. Íme néhány low-light fotó.

A fenti képen szépen látható, ahogy az iPhone 15 Pro szoftvere gyönyörűen javítja a dinamikatartományt: látható Szandi is és látható a háttérben lévő neon is.

Itt a részletességet lehet észrevenni, igaz, a fénybe állítottam őt, de az 5x-ös zoommal készítettem a portré fotót, ami szerintem tökéletes lett a fény szempontjából.

Itt a bal oldali kép az 5x-ös zoommal készült a jobb oldali pedig a sima normál kamerával. Itt már látszik az az 1 fényérték, ami hiányzik a zoom kameránál. Ettől függetlenül mindkét kép szépen van exponálva.

Természetesen a előlapi kamera továbbra is hozza a vártat, simán használható rosszabb fényviszonyok között is.

Összességében szerintem egy rendkívül jó kamerafrissítést rakott le az Apple, de nyilván nem az iPhone 14 Pro tulajdonosoknak, hanem a korábbi generációval rendelkezőknek. Remélem, sikerült azért picit bemutatni a zoom kamera képességeit, ezért is igényelt ez a cikk hosszabb időt, és nem 24 óra alatt dobtuk össze, mint az átlag tesztelők.

Új műveleti gomb

Ahogy az iPhone 14 Pro-nál, úgy az iPhone 15 Pro-nál is kapunk egy apró hardver / szoftver változtatást, jelen esetben megszüntették a némító gombot és kaptunk helyette egy műveleti gombot, amely érintésérzékeny, de be is nyomhatjuk. Tehát benyomásra és hosszú érintésre is más és más műveletet tudunk vele indítani.

Alapértelmezés szerint a Művelet gombbal a Csengő és a Csendes üzemmód között válthatsz. Ha másik funkciót választasz ki hozzá, a Vezérlőközpontból némíthatod le az iPhone-odat. Vagy használhatsz fókuszszűrőket, melyekkel automatikusan Csendes üzemmódba teheted. Bármivel foglalkozol, a Művelet gomb mindig készen áll. Elérheted vele a Kamerát egy spontán szelfihez. Felvehetsz egy gyors hangjegyzetet. De akár a Parancs opciót is választhatod, mellyel megnyithatsz egy tetszőleges appot, vagy elvégezhetsz egy sor műveletet – felkapcsolhatod például a lámpákat a nappalidban, és elindíthatod a zenét.

Egyéb szoftveres és hardveres újdonságok, amikről még érdemes tudnod

  • Akár 29 óra videólejátszás az iPhone 15 Pro Max-on.
  • Az iPhone 15 Pro-n akár 6 órával hosszabb ideig nézhetsz videókat, mint az iPhone 12 Pro-n.
  •  A vadonatúj Wi‑Fi 6E technológiával akár kétszer gyorsabban hasít a vezeték nélküli net. A fájlok feltöltése és letöltése is villámgyors.
  • Egy forgalmas pályaudvaron vagy zsúfolt parkban szeretnél valakit megtalálni? A Lokátor Precíziós keresés funkciójával könnyedén megoldhatod.
  • Már USB‑C eszközöket, például pendrive-okat, gyors külső adattárolókat, 4K-s kijelzőket és mikrofonokat is csatlakoztathatsz az iPhone-odhoz. És töltheted róla az Apple Watch-odat vagy az AirPods-odat.
  • Az iPhone 15 Pro-val közvetlenül külső meghajtóra rögzítheted a ProRes-videókat, így könnyedén cserélhetsz meghajtót, és foroghat tovább az iPhone-kamera. Hollywoodot idéző lassított felvételt szeretnél készíteni? Már külső SSD-re is rögzítheted ProRes-videóidat 4K felbontásban, 60 képkocka/s sebességgel.
  • Az iPhone 15 Pro beépített Thread-rádiójával közvetlenül vezérelheted okosotthonod Thread‑kompatibilis eszközeit.

Konklúzió

Az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max szerintem leginkább a kamerájában lett impozáns frissítés, míg ugye múlt évben a 14 Pro-nál a kijelző vitte el ezt a díjat. Nekem kifejezetten tetszik az új titán ház és így a fogása is nagyon jó lett az új modelleknek. Az iPhone 15 Pro Max-ot a Weloveapple.hu biztosította nekünk a teszt idejére, amit ezúton is köszönünk nekik és persze raktárról megvásárolhatóak náluk ezek a készülékek ezen a címen.

AppleCare+

Szoktuk mondani, hogy a legjobb Apple biztosítás az AppleCare+. Hazánkban nem vásárolható meg hivatalosan, de külföldi beállításokkal, címmel és bankkártyával itthonról is simán megköthetjük. Igazából ez a lehető legjobb biztosítás, mert 100%-osan eredeti alkatrészt kaptok javításkor, illetve az Apple Watch-nál és AirPods-nál minden esetben az egész készüléket cseréli az Apple, tehát hibázni sem tudtok.

Ebben a cikkben részletesen leírtuk, hogy hogyan tudjátok megkötni saját magatoknak az AppleCare+-t, de ha nincs külföldi bankkártyátok és címetek, akkor mi is nagyon szívesen megkötjük nektek külön díjért cserébe. Ezt az elmúlt években hoztuk el nektek, hogy a lehető legjobb biztosítást tudjátok megkötni az Apple terméketekre. Az AppleCare+ kizárólag a vásárlástól számított 60 napig köthető meg! Amennyiben a mi segítségünkre van szükségetek, írjatok egy emailt a [email protected] a készülék megjelölésével és tájékoztatunk titeket a részletekről!

Ha tetszett a cikk, dobj egy hozzászólást, te mit gondolsz erről!

Ez a cikk iPhone 15 Pro és 15 Pro Max teszt és vélemény itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

Siri már állatok, járművek és hangszerek hangjait is képes megszólaltatni

www3.hu

Így készült annak idején a Fruit Ninja – videó

www3.hu

Videó: az iOS 16.2-vel érkezik az Apple Music Sing

www3.hu