iPhone 15 és iPhone 15 Plus: új design, 48 megapixeles kamera, Dynamic Island, USB-C – és alacsonyabb ár!
Mobil

iPhone 15 és iPhone 15 Plus: új design, 48 megapixeles kamera, Dynamic Island, USB-C – és alacsonyabb ár!

Még mielőtt az iPhone 15 Pro-ra térnénk, érdemes szót ejteni az iPhone 15 modellekről, ami ugye az iPhone 15-öt és a 15 Plus-t jelenti. Az iPhone 14 és 14 Plus szerintem eléggé “lagymatag” volt, nem igazán érte meg váltani rá. Nem kapott új processzort, minimálisan változott a kamera és így tovább…

iPhone 15 és iPhone 15 Plus: új design, 48 megapixeles kamera, Dynamic Island, USB-C – és alacsonyabb ár!

Az iPhone 15-tel viszont az Apple behozta a lemaradást, és igen, ahogy az Apple Watch Series 9-nél, úgy az iPhone 15-nél és 15 Plus-nál is érdemes megfontolni a váltást, mert sok újdonságot kaptunk idén. Az sem elhanyagolható szempont, hogy közel 50.000Ft-tal olcsóbban lehet megvásárolni a tavalyi bemutató árakhoz képest az iPhone 15-öt, szóval árat is csökkentett az Apple. Nézzük meg, mit kapunk idén a belépő iPhone-októl, miért érdemes rájuk váltani.

Múlt évben az iPhone 14 és 14 Plus esetén nem kaptunk új processzort, és ezzel új kijelzőt sem. Nagyon minimálisan frissült a kamera, és összességében szerintem egy semmilyen termék lett, azzal egyetemben, hogy behoztak egy nagyobb kijelzőt a Plus modellel, de régi processzorral és kamerával.

Az iPhone 14 Pro új neve az iPhone 15 és iPhone 15 Plus

Ezt a csorbát köszörülte most ki az Apple (szokásához híven), mivel kaptunk új processzort, kamerát, kijelzőt, funkciókat, tulajdonképpen az iPhone 14 Pro szériát az új 15 köntösében.

Külső kialakítás, design

Az új kialakítás része az anya­gában színezett üveg hátlap. A saját fejlesztésű, dupla ioncserés eljárással gyártott üvegnek és az űrtechnológiai minőségű alumínium háznak köszönhetően az iPhone 15 rendkívül tartós. Az új szín itt is a pink lett, akárcsak az Apple Watch Series 9 alumínium tokozású változatánál, de szerintem brutálisan jól néz ki idén a fekete változat, nézzétek meg alább a képeket:

Összességében tehát a külső kialakítás változott és szebb is lett a készülék és a Lightning-csatalkozó helyett kaptunk egy USB-C-t is, ami persze nem újdonság az Apple termékek terén, lásd iPad Pro vagy a Mac széria. Ettől függetlenül az iPhone esetén igenis újdonság, ráadásul így már rengeteg USB-C-s kiegészítővel tölthetjük, vagy kommunikálhatunk már az iPhone-unkkal is. Egyébként ha újabb Apple termékekkel rendelkezel, akkor már találkoztál az USB-C-vel egy párszor, sőt, inkább manapság már nyűg volt egy Lightning adapter, hogy még egy kábelt kell magunkkal vinnünk holott a gépet, az iPadet, és már az AirPods-tartókat is USB-C-ről tölthetjük.

Persze azért van ebben egy szokásos csavar: gyakorlatilag csak fizikailag változott a csatlakozó USB-C-re, mögötte viszont továbbra is USB 2-es sebességre képes a készülék adatkapcsolata. Az USB 3-as, akár 10 Gb/s átviteli sebesség csak a 15 Pro modellek kiváltsága, ahol az új processzor tartalmazza beépítve ennek a támogatását.

Tehát összességében teljesen pozitív lett az új külsője a nem Pro termékcsaládnak, és azt gondolom, az USB-C is egyfajta jövőbe tekintés, bár 2-3 éve már simán megléphette volna Apple itt is.

48 megapixeles kamera

Lényegében az iPhone 15 és 15 Plus megkapta az iPhone 14 Pro kamera rendszerét, csak két lencsével. Ezt Fejlett duplakamera-rendszernek nevezi az Apple és tartalmaz egy 48 megapixeles fő kamerát és egy ultraszéles látószögűt. Ez eddig is így volt, csak most egy fejlettebb kamera rendszert kaptunk. Ez elég sok változást hozott.

Az iPhone 15-ben és 15 Plus-ban lévő szenzor jóval nagyobb, mint az iPhone 14 esetén, emiatt hatalmasat fejlődött a kamera az előző generációhoz képest is. Megkaptuk az akció módot, a fejlett HDR videó felvételt a 48 megapixeles képet és persze a fotózás terén is kaptunk újdonságot, ott a ProRAW-nak és a nagyobb szenzornak köszönhetően az, “alap” kamera már képes a 48 megapixeles felbontásra és persze a már megszokott RAW fotózásra. Ez azt jelenti, hogy ha picit is jobban foglalkozunk a képeinkkel, megszerkesztjük őket, például színeket állítunk, akkor az Apple még több lehetőséget ad erre most már az iPhone 15 és 15 Plus esetén is.

Jó néhány fotót készítettem az iPhone 14 Pro Max-szel, így érdemes elolvasni azt a cikkemet is, mert abból mindent megtudtok, hogy milyen az új iPhone 15 kamerája: Hosszútávú tesztem és őszinte véleményem az iPhone 14 Pro Max-ről.

Új, fejlettebb portré mód

Ami viszont még az iPhone 14 Pro-nál sem elérhető az az új, fejlettebb portré mód. Erről így ír az Apple:

Nem szeretnél lemaradni a pillanat varázsáról? Nem kell többé külön átváltanod Portré módra. Ha em­be­re­ket, kutyákat vagy cicákat fotózol, az iPhone 15 automati­kusan rögzíti a mélységélesség-adato­kat. Így eldöntheted, hogy megnézed azonnal a fotódat portréként, művészien elmosott háttérrel, vagy csak később a Fotók appban.

Ezen kívül az iOS 17-nél az új Photonic Engine felturbózza a portréidat:

Egy szuper­nagy felbontású kép legjobb képpontjait kombinálja egy másik, fény­gyűjtésre optimalizált fotóéval. Így automati­kusan 24 megapixeles – azaz a korábbinál kétszer nagyobb felbontású – képeket készíthetsz. Ez a felbontás tökéletes a mindennapi fotózáshoz, hiszen elég kicsi fájlméretű a tároláshoz és a megosztáshoz.

Ez utóbbinál az Apple nem írja, hogy kizárólag az iPhone 15 vagy újabb készülékeken lenne elérhető, én azt gondolom, ez más készülékekre is igaz, amik újabb kamera rendszerrel rendelkeznek.

Akár 2000 nit fényerő és Dynamic Island 👀

Már az elején érdemes megemlíteni, hogy a sokak által kevésbé kedvelt mindig bekapcsolt kijelzőt nem kapta az iPhone 15 vagy 15 Plus, holott az egyéb kijelző újdonságokat igen, így például a 14 Pro-knál elérhető Dynamic Islandet – erről egyébként bővebben írtam már ebben a cikkben, de nagyvonalakban ejtsünk szót róla akkor itt is.

Tudni kell, hogy az Élő tevékenységek elérhető az összes, iOS 16-ot vagy éppen iOS 17-et futtató készülékre, viszont az iPhone 15 Pro-n és 15 Pro Max-en a mindig bekapcsolt (Always-On) kijelzőn is mutatja ezeket a rendszer, ez utóbbi ugye nem érhető el az iPhone 15 és 15 Plus esetén.

Ahogy látható, élőben, folyamatosan frissülnek a zárolt képernyőn a Wolt alkalmazás szállítási információi, és hasonlóan működnek azok az alkalmazások is, amik támogatják ezt. Az Apple a Dynamic Islandben is megjeleníti ezt az információt, ami dinamikusan változtatható, attól függően, hogy hosszan nyomunk rá, de a szigetnek köszönhetően folyamatos nyomkövetést tesz lehetővé.

Az Apple eseményén szerintem mindenkit meggyőzött a cég arról, hogy ez egy kiemelkedő újdonság, ami most már nem csak Pro készülékek kiváltsága. Ettől függetlenül én nagy hasznát eddig nem vettem, szépnek szép volt, de összességében haszontalan, egészen idáig. Szerintem továbbra is az alkalmazásokon, és így azok fejlesztőin múlik, hogy hasznos lesz-e ez a sziget.

iPhone 15 és 15 Plus árak

Igen, az Apple csökkentette az árakat a múlt évi bemutató árakhoz képest, és nem is kevéssel! Az iPhone 14 128 GB-os verziója 449.990 forintos indulóáron volt kapható, a 14 Plus pedig 499.990 forintba került, szintén 128 GB-os tárhellyel.

Ezzel szemben idén az iPhone 15 ára 399.990Ft-tól indul, az iPhone 15 Plus-é pedig 449.990Ft-tól indul, tehát mindkettő 50.000Ft-al olcsóbb, mint az elődje volt 1 éve. A kezdő tárhely mérete nem változott, ugyanúgy 128GB, és a készülékek szeptember 22-től lesznek megvásárolhatóak.

AppleCare+

Szoktuk mondani, hogy a legjobb Apple biztosítás az AppleCare+. Hazánkban nem vásárolható meg hivatalosan, de külföldi beállításokkal, címmel és bankkártyával itthonról is simán megköthetjük. Igazából ez a lehető legjobb biztosítás, mert 100%-osan eredeti alkatrészt kaptok javításkor, illetve az Apple Watch-nál és AirPods-nál minden esetben az egész készüléket cseréli az Apple, tehát hibázni sem tudtok.

Ebben a cikkben részletesen leírtuk, hogy hogyan tudjátok megkötni saját magatoknak az AppleCare+-t, de ha nincs külföldi bankkártyátok és címetek, akkor mi is nagyon szívesen megkötjük nektek külön díjért cserébe. Ezt az elmúlt években hoztuk el nektek, hogy a lehető legjobb biztosítást tudjátok megkötni az Apple terméketekre. Az AppleCare+ kizárólag a vásárlástól számított 60 napig köthető meg! Amennyiben a mi segítségünkre van szükségetek, írjatok egy emailt a [email protected] a készülék megjelölésével és tájékoztatunk titeket a részletekről!

Konklúzió

Az iPhone 15 és iPhone 15 Plus szerintem egy remek frissítés lett. A 48 megapixeles kamera sokak számára fog örömet okozni és egyben meglepetést is, mennyivel jobb fotókat fog készíteni az új készülék. A Dynamic Island is már önmagában újdonság, tehát összességében ez egy szép ráncfelvarrás lett az Apple részéről és kifejezetten ajánlott frissítés.

Ha tetszett a cikk, dobj egy hozzászólást, te mit gondolsz erről!

Ez a cikk iPhone 15 és iPhone 15 Plus: új design, 48 megapixeles kamera, Dynamic Island, USB-C – és alacsonyabb ár! itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

WWDC24 június 10-től: iOS 18, iPadOS 18, watchOS 11, visionOS 2, tvOS 18, macOS 15

www3.hu

A Yettelnél is elérhetővé vált a lakossági ügyfelek számára a VoWiFi szolgáltatás

www3.hu

DigiTimes: takarékosabb kijelzőket kaphatnak idén a MacBook Pro modellek

www3.hu