Új sérülékenységet hoztak nyilvánosságra a macOS Ventura esetén
Mobil

Új sérülékenységet hoztak nyilvánosságra a macOS Ventura esetén

A macOS Ventura újdonsága volt a Gatekeeper biztonsági funkcióit kibővítő beállítási lehetőség, az App Management, azaz magyarul az Appfelügyelet.

Új sérülékenységet hoztak nyilvánosságra a macOS Ventura esetén

Ebben fedezett fel egy biztonsági sebezhetőséget Jeff Johnson szoftverfejlesztő mintegy tíz hónappal ezelőtt, amelyet azonban csak most tárt a nyilvánosság elé.

Johnson egyébként már a macOS Ventura megjelenésének napján, 2022. október 24-én írt az Appfelügyeletről. A szóban forgó biztonsági hibát még néhány nappal ezelőtt fedezhette fel, mivel azt október 19-én jelentette az Apple biztonsági csapatának. Az Apple október 21-én visszajelzett neki, hogy megkapták a hibabejelentést, azonban mind a mai napig nem adtak ki hozzá javítást. A fejlesztő ezért döntött végül úgy, hogy mindenkivel megosztja a sebezhetőséget kihasználni képes exploit részleteit. Így fogalmazott:

I’ve lost all confidence in Apple to address the issue in a timely manner.

Azaz:

Teljesen elveszítettem a bizalmamat abban, hogy az Apple értelmes időn belül kijavítsa a hibát.

Johnson tisztában van vele, hogy így nem juthat hozzá az Apple bug bounty-ján keresztül a hibák felfedezéséért járó pénzjutalomhoz. Mivel az Apple csak a javítást tartalmazó frissítés megjelenése után fizetne, ezért a fejlesztő úgy gondolta, hogy egyébként is hiába várt volna a díjra.

Furcsa körülmény, hogy a macOS Ventura 13.4-es frissítésének biztonságról szóló része mégis említi Johnsont, őt pedig úgy értesítették, hogy a jelentése egy másik hiba kijavításában segített, de ezért pénzjutalom nem járt.

A hiba kihasználása

Tavaly októberi blogbejegyzésében a szakértő úgy fogalmazott: egy alkalmazásnak “legalább hatféle módja van rá, hogy appfelügyeleti jogokat szerezzen magának”. Ezek közül ötöt akkor leírt, a hatodikat viszont titokban tartotta. Amint kiderült, a titkos hatodik módszer maga a most napvilágot látott exploit volt.

A hiba lényege az App Sandboxban, azaz az alkalmazásokat egymástól és a rendszer fontosabb részeitől elkülönítő “homokozóban” rejlik. Johnson észrevette ugyanis, hogy egy, a sandboxban lévő alkalmazás módosíthat fájlokat a saját könyvtárán kívül is, így felülírhatja egy már digitálisan aláírt alkalmazás tartalmát is. Bár a homokozó lényege épp az lenne, hogy az alkalmazás elérését a saját könyvtárszerkezetére korlátozza, ironikus módon itt épp a sandboxing az, ami a sebezhetőséget okozza.

A fejlesztő augusztus 19-i blogbejegyzése szerint ez a hiba “teljesen átveri” az Appfelügyelet funkciót, és annak “egyszerűsége és könnyű kihasználhatósága egyszerűen letaglózó”.

Az íráshoz a szerző csatolt egy Xcode projektet is, amelyet mindenki letölthet és Xcode alatt lefordíthat magának, hogy meggyőződjön a hiba jelenlétéről.

Ez a cikk Új sérülékenységet hoztak nyilvánosságra a macOS Ventura esetén itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

Parker Ortolani összegyűjtötte, mik az esélyes elnevezések a macOS 14 esetén

www3.hu

Három új reklámvideó az Apple-től: akció mód, műholdas SOS, hangmegosztás

www3.hu

Kipróbáltuk a Sonos ARC Dolby Atmos Soundbarját és a teljes Dolby Atmos rendszerét – teszt és vélemény

www3.hu