Mobil

Hogyan deríthető ki, hogy megfertőzték-e a készülékünket a Pegasus kémszoftverrel?

Az elmúlt hétvégén kezdődött a nagy port kavaró hír útja a világsajtóban, és persze hazánkban is elővették, hogy az izraeli NSO Group által fejlesztett Pegasus kémszoftvert legalább 180 újságíró megfigyelésére is bevetették az egyes kormányok – köztük állítólag Magyarország kormánya is. Technikai szempontból ráadásul a Pegasus anélkül is képes a célszemély készülékére kerülni, hogy neki bármit is tennie kellene (zero-click), majd ezt követően a kémszoftver gyakorlatilag bármihez hozzáférhet, legyen szó üzenetekről, névjegyzékről, naptárról, fotókról, de még akár a mikrofont vagy a kamerát is bekapcsolhatja, rögzítheti a hívásokat, vagy lekérdezheti a GPS alapján a helyzetünket.

Ebben a cikkben a dolog politikai részét teljességgel figyelmen kívül hagyva most végigmennénk azon, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján mit lehet tudni magáról a Pegasus-ról, az Apple készülékei esetén melyikek lehetnek az érintettek, hogyan deríthetjük ki, hogy az adott készülék fertőzött-e, mit tehetünk, ha esetleg belefutottunk, illetve hogyan lehet védekezni ellene.

(tovább…)

Ezek még érdekelhetnek:

The Washington Post: Nem elégséges az Airtag követés elleni védelme

Geoffrey Fowler szerint nem elégséges az AirTag eszközökbe épített védelem annak megakadályozására, hogy valakit nyomon kövessenek.

The Washington Post: átverős app zsákmányolt 600.000 dollárt egy iPhone felhasználótól

Az App Store engedélyezési folyamatán csúszott át az a valódinak tűnő app, amely Phillipe Christodoulounak végül 17,1 Bitcoinjába került.

MIT Technology Review: az Apple magasodó kertfalának mellékhatásai

Az MIT Technology Review mélyreható jelentése az Apple eszköz- és szoftverbiztonsággal kapcsolatos törekvéseinek mellékhatásait boncolgatja.

Jelszavak felügyelete az iCloud-kulcskarika segítségével

A szakértők szerint érdemes minden felhasználói fiókunknak más jelszót megadni: ebben például az iCloud kulcskarika lehet segítségünkre.

Shield: egy alkalmazás a folyamat-injektálási technikák elleni védelemre

A Shield jelzi és megakadályozza a különféle appokon keresztüli, magasabb jogosultság szerzését vagy adatvédelmi korlátozások kijátszását.

Ez a cikk Hogyan deríthető ki, hogy megfertőzték-e a készülékünket a Pegasus kémszoftverrel? itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

Kritikus sebezhetőséget javított az Apple a vezeték nélküli billentyűzetei esetén

www3.hu

Elérhető az ötödik iOS 14.5, iPadOS 14.5, watchOS 7.4, tvOS 14.5 és macOS Big Sur 11.3 béta

www3.hu

Bloomberg: tavasszal érkezhet az új, M2 chipes Mac Pro

www3.hu